сряда, 18 януари 2006 г.

Грубата действителност

Синът ми е на 7 години. Харесва "Ъпсурт". Откъде и как ги е залюбил нямам идея. Ама те пък са навсякъде по радиостанциите, от колите, от кафетата. Лятото като се върна от ваканцията при баба си реши да ме зарадва в колата, докато шофирах към плажа и да ми издекламира цялата "Три в едно". Да ми покаже какъв пич е станал, един вид. На "...тая плюе а оная гълта.." щях малко да катастрофирам, ама както и да е. Не съм му забранявала да ги слуша. Правя се на тапа. в крайна сметка, това е действителността, нали? Даже танцувам с него на тях, само леко намеквам че и по-хубава музика има. И че тези са малко скучни. Сега новата му любима е "...колега, не ме занимавай с глупости". То и аз бих я харесала, ако не разбирах български. Както и да е. Пак се правя на тапа...
Обаче наскоро получавам следния въпрос: Как така е бизнес да лапаш пишки? За който не е слушал песента, има такъв текст "В парламента да лапаш пишки е бизнес". Синът ми играе "Монопол", така че горе-долу има представа какво е "бизнес". Нещо от което се правят пари. И пишка си има. Така че и по този въпрос има яснота. А на мен че ми причерня е излишно да казвам.
И седнах аз да обяснявам, че понякога хората използват разни изрази, за да кажат нещо друго с тях. Например аз като кажа, че ще умра от смях, няма наистина да умра. Или пък "ще се пукна от смях". И затова този израз "да лапаш пишки" се използва за да се каже че някой прави нещо лошо и грозно, за да угоди на някой по-силен от него. Гледа ме детето и мисли. А на мен в главата ми каша. Така ли трябваше да го кажа. Ами един ден като има гадже, ще си мисли че тя да му лапне пишката е нещо грозно и лошо, а пък то няма такова нещо. Може би трябваше да уточня, че е лошо мъжете да лапат пишки. Ама така пък значи да го направя хомофоб. А да обясня че един път е хубаво а друг път е лошо?. Ама после откъде кураж да започна да разглеждам отделни казуси. Малей! Забаламосах го с играта "Древните цивилизации". Този път номерът мина.
Обаче ми е ясно че разговорът само се отложи. Ех, иска ми се да бъда откровена с детето си, да мога да говоря напълно свободно с него. Ужасно се старая, честно. Недомлъвките са тъпа работа. Ама има неща, дето още не могат да ми се отронят от устата.
А онези с "жълтите зъбки и нерви лабави", дето пеят за грубата действителност и истинските неща, ако точно в този момент ми бяха паднали на шамарите, така щяха да се сблъскат с действителността, че да ги шият в "Пирогов" половин ден.
И си спомням с носталгия за онези времена, когато синът ми беше малък и пак си пеехме в колата, но тогава любимата му беше "Две ръце се докосват на стъклото едва ..." на Стоян Михалев (да е жив и здрав пича). И това е действителност, нали?

7 коментара:

Анонимен каза...

Аз нямам деца още, сигурно наистина е ужасно трудно в такъв момент.

А що се отнася до това, че тези песни са хитове и вървят по радиата - значи народът това иска да слуша и харесва.

Колкото - толкова.
Пък ти му мисли.
Аз ще мисля, когато дойде моят ред да отговарям на такива въпроси. Може би тогава пак ще прочета този пост :-)

zbrox каза...

винаги съм се учудвал на изобретателността на родителите. или по-скоро на добрите родители :)
успех в предстоящите разговори разговори :)

Анонимен каза...

Вярно, че синът ти е малък още, но в тези песни има толкова истини, че чак е страшно. А формата е специфична и цинична, но тава е друга тема..


А този с жълтите зъбки е образът на ченгето..според мене.

Unknown каза...

spartster: Това което казваш е успокояващо донякъде. Мен все ме тровят с разни тъпотии за Едипови комплекси и какво ли не, че не трябва майката да е първия човек, който се свързва с разни сексуални мисли, представи или разговори.
Аз си мечтая за няколко неща. Да има такива филми, анимация вероятно, но защо не и истински, които да са сексуални, но не порно. Просто да показват секса в малко по-красива светлина. Понеже порното в много случаи е за преситени хора и има доста перверзии. Самият дух на филмите е такъв. Порното не е за учене на деца. Освен това си мечтая за хубави звучни и красиви думи за наричане на нещата в секса. Понеже тези дето са в обръщение са или със славата на вулгарни и неприлични, или някакви медицински и неупотребявани. Възхищавам се на китайците за разните там "нефритова порта", "облаците и дъжда". Нещо достатъчно красиво, но и напълно конкретно. За такива неща си мечтая. Не искам детето ми да се учи от улицата на любов и докосване и сексуално общуване. Очевидно няма и аз да съм тази, която ще го научи. Хм, добре че имам готини приятелки. Ама има време.

Анонимен каза...

На твое място бих го попитала как той си представя смисъла тази фраза, и ако си е създал няякаква неправилна представа, бих се опитала да му я коригирам. Ако наистина няма представа какво е "да лапаш пишки" бих му го обqснила възможно наи-тактично и бих му казала, че когато хората го правят за удоволствие, това е ОК, но че когато се прави за пари - т.е бизнес - тогава е лошо нещо

denia

Unknown каза...

То това е трудното, де. Да обясниш за лапането на пишки.

Анонимен каза...

Попитай го първо как той си го представя, за да няма обърквания. Не може да не си е създал някаква представа! Ако не иска да ти я кажe, тогава разясни му лапането на пишки по следния начин - възрастните хора понякога се целуват взаимно по половите органи и това е вид секс - само не казвай че и за секса още нищо не знае

denia