четвъртък, 21 февруари 2008 г.

Шах и мат!

Шах не съм можела да играя никога. От малка знам как се местят фигурите, но никога съм си нямала и най-малка прадстава за стратегията на играта. В комплекта игри на Убунту-то ми има шах. Оказа се че на easy ме пребива от бой. Синът ми също се интересува и сега двамата се учим да играем. Искам да кажа, че това easy хич не е много изи. Но, о чудо! Настъпи денят за разплата и двамата с Ники матирахме гнусния му GnuChess! Ники много ми помага със съвети и вижда коварни замисли, които аз съм щяла да пропусна. Е, не е рядкост и да ми вземат царицата с пешка след някой негов съвет, тогава казва, "съжалявам мамо" и продължаваме. Успяхме да матираме компютъра още два пъти. Сашо смята че слънцето е огряло в кучия гъз по случайност три пъти. Аз не знам какво да кажа по въпроса. Едва ли съм се научила да играя добре за един месец. Мисля че просто съм му усетила стила на игра, на компютъра ни. Нали е машина, горкото. Толкова е уязвимо. Мисли по схеми. В известен смисъл е по-лесно да играеш срещу компютър. Той, разбира се, намира начини да си го върне. Днес го бях приклещила и жертвах сума ти фигури, за да докарам една пешка до края и да стане царица и...бам.. тя стана на кон. Айсиктир! Гледам аз горе в опциите, някой си с играл и може би без да иска на "Promotion type" е сменил "Queen" с "Knight". А, честито! Дали заради срива от разочарованието, или защото наистина ми трябваше царица, паднах.
Вие обичате ли шах?

2 коментара:

Анонимен каза...

Шахът е любимата ми игра. Малкият брой хора, с които мога да играя на живо, се компенсира от възможността да играя online. Играя не за брой победи, а за да развия себе си, но определено се радвах когато и аз за пръв път надвих gnuchess :)
Браво и на двама ви!

Анонимен каза...

Жужа, пробвай с една друга игрица, "Го" - по-старичка е от шаха и по-лесно се разбират правилата дори от дечурлига.
иначе е insane-ly трудна за комповете и все още добрите играчи не могат дари да се оплачат че имат някаква конкуренция от компютрите :)
тъй че като я научите, ще праскате жалките програми за закуска :)
е, иска си малко учене, но е голяма зарибявка.
а и има цяла школа добри играчи във Русчук. ако не ги изнамериш на www.bggo.org и www.bga.bg, то на 1-ви март може аз да те светна направо някъде из твоя речен град :)