понеделник, 20 октомври 2008 г.

Ядосани размисли за емиграцията

Един мой клиент ми казва, да го подстрижа много късо, че утре заминават с жена му и детето. Закъде заминават, питам? За Ангия? На почивка? Не, завинаги. Нямах впечатление да са бедни, даже напротив, винаги са изглеждали добре финансово. Питам защо заминават, казва ми, заради ситуацията. Иска детето му да расте в нормална страна с нормални закони, с хуабви пътища, с човешки взаимотношения. Казва, че ако тук се оправят нещата, може и да се върнат.

Не е първият, не е и последният, който заминава. Пак заминават, масово.
А на мен в главата ми се кълбят мисли.

Първо, недоумявам, чак пък толкова да е зле ситуацията? Не сме ли ние българите самите, които се навиваме, че тук е ад, че всичко е "българска работа"...
Второ, ядосвам се. Значи, ако се оправят нещата, ще се върне и гордо ще се нарече българин, ще купи на безценица къщата на някоя баба на село и ще заживее в идилия в "родната си страна". А аз, която през това време съм работила за пенсията на същата тази баба и съм се борила, може би, да стане въпросното "по-добро" за България, ще живея още на квартира и ще се тревожа за бъдещето си. Не ми се вижда честно.
Не съм социологически анализатор, обаче ми се струва, че хората даже преди да са се опитали здраво тук, бързат да заминат, защото знаят че "там" е по-добре.
И си мисля, че здравомислещите и решителни хора, без много сантименти, логично хващат пътя за чужбина, защото това им се вижда по-добър избор. Ще се пробват и ако не стане, ще се върнат. Нямат какво да губят.

За да спрат да заминават, трябва да имат какво да губят. Трябва да заплащат някаква такса на година на държавата, за това че не са тук и не работят за България. И ако не я платят, да нямат право да влизат в страната. Колкото по-високо образование има някой, толкова по-висока трябва да е таксата. Колкото е по-млад, толкова по-висока. И тези пари да отиват за пенсии.

Звучи зловещо, ау, една държава никога не се отказва от собствените си граждани. Е, ако те се отказват с лека ръка от нея? Защото ситуацията уж на майтап, току виж станала катастрофална. Една държава на отчаяни бабички и дядовци и няколко балъци с децата им, които се опитват да живеят някак.

30 коментара:

nickysn каза...

Не сме ли ние българите самите, които се навиваме, че тук е ад, че всичко е "българска работа"...
Абсолютно вярно.

И си мисля, че здравомислещите и решителни хора, без много сантименти, логично хващат пътя за чужбина, защото това им се вижда по-добър избор. Ще се пробват и ако не стане, ще се върнат. Нямат какво да губят.
Има какво да губят, но не го осъзнават, преди да са заминали. А веднъж загубят ли го, после и да се върнат и да не се върнат, е все тая.

Комитата каза...

Това е тиранична практика, абсолютно несъвместима с днешните ни ценности. Чаушеску навремето караше румънците да се откупват, ако емигрират.

Svetlio каза...

Здравей,
Не си падам по коментарите, но тук ще се включа. Държавата ни кара да плащаме за безброй неща, които дори не си прави труда да ни лъже, че ни осигурява. Сигурност /полицаите са най-големите престъпници в държавата/; здравеопазване /здравната каса - несъмнено титаничен крадец/; пенсии /има ли нужда да ги обсъждаме?/; пътища? Политици? Какво остава? А мога ли да не плащам данъци? Засега не искам да напускам страната, вече не съм млад, но напълно разбирам, тези, които напускат.

Силвия каза...

Ама откъде накъде ти ще взимаш решение за този човек къде иска да му израстнат децата?

Всеки има право да се бори за стандарта на живот, който мисли, че заслужава.

Дали се самозалъгва за прекрасното положение в Англия е отделен въпрос.

Не мисля, че имаш право да съдиш който и да било по този критерий. Замисли се, защо пред него стои опцията "да отиде в Англия, да си стъпи на краката и да купи на безценица къщата на някоя баба", а не стои "да стои в България, да си стъпи на краката и да къпи на безценица къщата на някоя баба в Англия"

Какво искаш от него - да стои в България и да се бори всички целокупно да си стъпим на краката? Защо да трябва да плаща данъци, за нещо, което не му се осигурява, когато може да си стъпи на краката извън България?

Изобщо, защо някой трябва да е длъжен да измъква някой друг от калта? Не казвам всички да обявим полов полуден и да плюем на всичко, ама ако не гледаш ти да си щастлив, то тогава за какво се бориш? За светлите бъднини? Ай стига глупости.

Mike Ramm каза...

Добре дошла в клуба на балъците! :-)

Ирена каза...

Всеки човек се бори за собственото си щастие и това на децата си. Тези, които остават в България не го правят от любов към родината и грижа за бедните, а защото считат че тук са си по-добре/комплексна оценка, не става въпрос само за пари/. Така че, нека да спрем с глупостите, че някой си стои в България защото много му дреме дали ще има пари за пенсии.

Ena каза...

В. "Дневник" преди месец-два беше публикувал данни колко пари внасят емигрантите в България, помагайки на роднини да живеят сносно. Не е вярно, че емигрантите не допринасят нищо.

Ena каза...

Още нещо: Направи ми впечатление изречението "За да спрат да заминават, трябва да губят нещо." И дай да им налагаме глоби. Това е отвратителна черта на българската ни психика. Не искаме да ограничим емиграцията, като направим страната привлекателна за нас самите. Например да направим усилия да има повече законност и порзрачност, кадърните да не трябва постоянно да се препъват във връзкарите и пр. Искаме да ограничим емиграцията, като наказваме хората, желаещи са живеят другаде.
Това ми напомни за един семинар по human relations, на който превеждах преди години. Лекторът-англичанин обясняваше система за повишаване на качеството на работа чрез бонуси за добрите служители. BG-директорите не харесаха системата и питаха дали лекторът може да им развие система от наказания. С други дума: ако работиш некачествено те наказват; ако работиш добре, все тая.

Анонимен каза...

Точно тези дни случайно попаднах в Библията на един пасаж,в който Господ обяснява как ще накаже народа,неспазващ законите му-ще ги изсели в чужди земи ,сред чужди хора.Перефразирам-,,,и няма да се върнат до края на дните си да видят родните си места.
И още-като си правиш градинка,кои растения си оставяш-бурените или тези,дето ти е драго да гледаш?Ама градината била сенчеста и усоина!Точно по тази причина ние сме си яко племе.
А иначе каквито и неземни таланти да имат емигриращите,фактът ,че изоставят остаряващите си родители тук ,е достатъчно красноречив.

Анонимен каза...

@Случайна

На времето се интересувах каква е процедурата за отказване от българско гражданство. Не че ми трябваше особенно, ей така - жив интерес. Оказа се доста дълга и най вече скъпа процедура. Та идеята ми беше че горкият брат българин ако не иска да има общо с мястото където е имал нещастието да се роди*, пак трябва да плаща на поредния гаден балкански бюрократ. Така че твоят пъклен план е донякъде вече в сила, продължавайте в същия дух другари :)

* Како сийке, не съм от тях (пу-пу-пу)

nickysn каза...

Съгласен съм, че е абсурдно да се ограничават хората да заминат където и да е. Сългасен съм, че е хубаво държавата да дава повече причини на хората да останат тук. Но освен всичко това, има едно нещо, което изключително много ме дразни. Това е негативната нагласа към всичко българско. Просто когато човек има такава нагласа към родината си, той винаги ще намери за какво да се оплаква, в която и държава да живее. И в по-развитите страни е пълно с идиотщини. Някои от нашите ги няма, но затова пък има други. А някои са почти същите, въпреки че, хората тук са убедени поради незнайна причина, че са "типично български". Освен това емигрантският живот е доста гаден, въпреки че "на картинка" не изглежда така (което е доста подвеждащо). Да си далеч от родината си е гадно, но за съжаление, хората които не са го изпитвали, няма как да го знаят, преди да заминат. Предметите и парите не могат да го компенсират празнотата в душата и това, за съжаление, не се вижда много ясно от снимките, които българите, избягали в чужбина изпращат. Според мен това са неща, за които трябва повече да се говори, това е според мен начинът.

P.S. 70% от държавите (в които живеят 90% от хората) са по-зле от нас. Така че като казвате, че не сте имали късмет, като сте се родили в България, помислете си пак. Светът не е само лъскавите реклами (на неща, които не можете да имате), които дават по телевизията.

Анонимен каза...

Аз съм от почти 10 годинки в чужбина , не съм бягал от нищо , много ми беше гот в България , както сега ми е гот в чужбината , Не мисля че душата ми е празна , около мен има толкова много Българи, работя с българското си образование, и се справям отлично.Въобще добре дошли в 21 век, дали ще сте в Пловдив или Бостън ,голяма разлика няма повярвайте ми.Да заминеш в чужбина е друго нещо , бягаше се преди 20 години, когато света беше друг...А понятието патриотизъм е залъгалка измислена от политиците.Естествено че всеки обича родното си място и би направил много за него.

Unknown каза...

Последният анонимен:Не знам на колко години си. Но мислил ли си по въпроса, че за да порастеш в България за теб някои е плащал. Плащал е за детските ти лекари, плащал е за детската ти градина, плащал е за учебниците ти в училище, плащал е за университета ти. С идетяа, че като започнеш да работиш ти ще плащаш... и тека. Но ти си вземаш образованието и.. чао, пичове. Като стане свястна страната, ще се върна. Кой точно ще я направи свястна?

Peter Rabitson: Когато някой ми каже, че е имал нещастието да се роди в България, направо откачам. Имал си ЩАСТИЕТО да се родиш тук. Ако си мрънкало и жалка душичка, никъде няма да ти е хубаво. "Ох, не мога да си купя нова кола, ох искам да жиея нормално..." Да се беше родил в Сомалия, или в Китай, или в Афганистан!

Ена: Всеки управляващ знае, че нито само поощренията, нито само наказанията дават резултат. Трябва нежеланото да се наказва, а желаното да се поощрява.
Колкото до парите, които внасят емигрантите...Някой си отишъл в Англия. Родителите му живеят тук и са пенсионери. Той печели там и праща на родителите си пари, купил им е хубав апартамент, кола. Но в същото време, аз плащам всеки месец едни социални осигуровки, от които дават пенсии на родителите му. А моите родители? С какво са по-лоши те от неговите? Моите родители също са строили Хаинбоаз и са плащали за образованието му.

Ирена: Много хуабво, че все още има хора, които оценяват, че тук като цяло им е по-добре, макар че финансово са по-зле. Останали са заради семейството си, заради приятелите, заради природата, заради всичко. Но от ден на ден те стават все по-малко. И "нарушения демографски баланс" е една сигурна причина, която ще изгони много от тях навън, което ще наруши баланса още повече.
Не казвам, че който иска, не трябва да се маха, нека просто поеме своята част от отговорността си за страната. А ако смята че не е неговата страна, нека не се връща. Просто е.
Всеки, който се е родил българин и иска да се нарича българин, трябва да го докаже.

И последно. Ако някой се интересува. Аз съм фризьорка и майсторското ми свидетелство е легално в Европейския съюз. Всички ме питат, защо не заминавам. Живея на кивартира и нямам кола. Гледам сама сина си. Но тук ми харесва. Даже не искам да изброявам защо.

А това е една от Приказките от гардероба.

Анонимен каза...

Няма начин да напишеш статия за емиграцията и да не привлечеш маса противоположни (крайни, а понякога и обидни) коментари. Много сме чувствителни на тази тема. Разбирам да беше 97-ма, когато заплатата на майка ми стана 12 долара заради хиперинфлацията, ама не сме. И тенденцията е обратна. Вече повече хора се завръщат, отколкото заминават. Връщат се към България, скоро ще започнат да се връщат и към малките градове. Защото там е широко, тихо, евтино и най-вече: спокойно. Никой не остана да работи и заплатите, щат не щат, растат. Винаги съм считал емиграцията за а) проява на ексцентричен авантюризъм или б) акт на отчаяние. Авантюристите, обаче, са малко...

Анонимен каза...

Значи всичко опира всъщност до това, че ТИ трябва да плащаш "едни социални осигуровки, от които дават пенсии на родителите му". Това ли е целия проблем?

Вчера коментирахме твоя пост и ме нарекоха ужасен циник, защото бях сигурна, че не им завиждаш, че живеят навън, а че имат повече пари.

Не смятам, че имаш правото да обиждаш хората, които драпат в "чужбината" (явно още е нещо митично за някои хора), че били използвачи и т.н. и че разбираш ли трябвало да плащат на държавата - за какво? На здравна каса, която никога няма да ползват, за социални осигуровки, които също надали ще ползват, за ДОД, при положение, че не работят за икономиката на страната, може би ще поискаш да плащат и данъци за колите си както и годишни винетки, които никога няма да им трябват. Виждаш ли абсурдността в исканията си или трябва още да пиша?

Та сега ще може ли да напишеш един пост с твоите причини да си срещу глобализацията?

Unknown каза...

Lazy: Аз на никого не завиждам за това, че живее в "чужбината". Ако парите бяха такава голяма ценност за мен, както вече уточних, можех да изкарвам десет пъти повече с професията си в чужбина.

Както казах, според мен, никой не е длъжен с нищо на България, ако не я смята за своя страна. Нека просто не се връща. Никога. Да живее в хубавата социална ссистема с правилните хора и добрите данъци. Да остави тук боклуците и мизерията. Може би сами ще се справим. Някога.

А ако става дума дали АЗ плащам за нещо, нека ти поговоря в цифри.
Социалните осигуровки са 30% от полученото възнаграждение. Аз съм самоосигуряваща се. Значи, ако изкарам 1000 лв на месец, дължа 300 лв за социални осигуровки. На месец, повтарям. Освен това има данък върху дохода от още 10%. Освен това, реално още 20% от парите, които харча отиват за ДДС. И така, ако аз се скъсвам от работа, за да изкарам тези 1000 лв на месец, около 500 от тях отиват в държавата всеки месец. Директно.

Нещо да не ти е ясно?

Анонимен каза...

@случайна

Готина сметка. А сега кажи, защо такава жлъчност към заминаващите? Те какво ще могат да вземат от тези твои 500 лева ако се върнат? Mен какво ме топли даже ако не дай си боже се върна след 20 години? Нито ще мога да събирам пенсия, защото нямам български стаж, нито ще мога да се възползвам от системата за социално осигуряване... ако въобще предположим че такава има в българия.
И какво остава? Оправени (надали) пътища? Ми давай тогава да взимаме пари на туристите за инфраструктура която те ползват тук и сега.

И за протокола - аз не смятам българия за своя страна. Както и не смятам за моя страната в която живея в момента, най вече защото не познавам езика. Но пък с ръка на сърцето мога да кажа, че ми е далеч по комфортно тук и сега. Това по малко човек ли ме прави в твоите очи? Не искам да се заяждам, въпроса ми е породен от истински здрав интерес.

Ena каза...

Случайна,
В това е проблема. В никоя от държавите, в които съм пътувала, ДДС не е толкова висок. За САЩ съм чувала, че най висок ДДС има в столицата Вашингтон, където, ако не се лъжа е 12%. Да каже някой точно, ако знае. Не е нормално да плащаш 30% всеки месец за осигуровки и те в крайна сметка да не ти осигуряват нищо. Защото знаеш, че никой не може да преживява сносно от пенсията си, знаеш, че здравната ти осигуровка не чини нищо. Ако, не дай боже, трябва да се лекуваш в болница, доплащаш - под форма на подкупи най-вече. Знаеш, че "безплатното" образование вече или не е безплатно, или не е качествено. Хората, които не плащат, защото са в чужбина, на практика не наливат в една система, която служи за обслужване на чиновнически интереси, не и на интересите на данъкоплатците. И да плащаха живеещите в чужбина за услугите, които не ползват в България (здравеопазване, пътища и пр.), при настоящото положение, стандартът на бабата на село няма да се подобри ни най-малко.

Анонимен каза...

@Ена

Хм... мислих, че живееш в германия... сигурно те бъркам с някой. Както и да е: хайде да не мрънкате много много :)

Ena каза...

Peter Rabbitson,
Не живея в Германия. И не мрънкам. Някой писа по-горе, че хората решават да НЕ емигрират по комплексни причини. Хората, които решават да емигрират също го правят по комплексни причини, дори и множеството емигриращи да го правят от икономически съображения.

Анонимен каза...

Отговори си сама като препрочетеш какво си писала с малки пояснения как се чете от мен:

"Нямах впечатление да са бедни, даже напротив, винаги са изглеждали добре финансово" хм.. само финансите могат да накарат някой да замине. Не мога да си представя друга причина. Ой, ой, ой...

"ще купи на безценица къщата на някоя баба" Човека е отишъл на майната си и си е скъсал Д-то за тия пари. Не е първия, не е и последния, който ще купи къща на село, но за разлика от уважаващите себеси граждани в БГ, знае защо иска да живее на село, а не в мръсния апартамент в центъра на града. Проблема е, че къщата е на безценица така или иначе, но ... защо пък точно Той да я купи, а не аз? Ужас, как смее да ми купи къщата... не го е срам

"А аз, която през това време съм работила за пенсията на същата тази баба", а той за собствената си пенсия.

"А аз ... ще живея още на квартира и ще се тревожа за бъдещето си" Яд ме е или че той ще си купи къща или че аз си нямам. Извод - къщата е признак на някакъв статус, дава ти сигурност и който има къща не може да има финансови (или каквито и да е други) грижи и проблеми.

"За да спрат да заминават, трябва да имат какво да губят. Трябва да заплащат някаква такса на година на държавата, за това че не са тук и не работят за България. И ако не я платят, да нямат право да влизат в страната. Колкото по-високо образование има някой, толкова по-висока трябва да е таксата. Колкото е по-млад, толкова по-висока. И тези пари да отиват за пенсии." Хората могат да губят само във финансовата сфера. Всичко останало е маловажно. Нищо че дървавата иска да и се плащат осигуровки и трябва да тичаш по инстанции да спрат да ти ги начисляват. Споко и държавата мисли като теб.

"Първо, недоумявам, чак пък толкова да е зле ситуацията?" Ами ако не е зле ти защо се оплакваш и се опитваш да живееш "някак"

"Защото ситуацията уж на майтап, току виж станала катастрофална. Една държава на отчаяни бабички и дядовци и няколко балъци с децата им, които се опитват да живеят някак."

2. "Ако си мрънкало и жалка душичка, никъде няма да ти е хубаво. "Ох, не мога да си купя нова кола, ох искам да жиея нормално..."" ама не мрънкаше ли ти, че ... "ще живея още на квартира и ще се тревожа за бъдещето си" Аз не чуш някой друг да се оплаче освен ти самата :)

"Той печели там и праща на родителите си пари, купил им е хубав апартамент, кола. Но в същото време, аз плащам всеки месец едни социални осигуровки, от които дават пенсии на родителите му. А моите родители? С какво са по-лоши те от неговите? Моите родители също са строили Хаинбоаз и са плащали за образованието му." Ужасно е да се минаваш. Защо ли да плащам каквито и да са осигуровки? А и само хората в чужбина помагат на родителите си. Тези в БГ не? хм... но пак статус и щастие = хубав апартамент, кола

"Ирена: Много хуабво, че все още има хора, които оценяват, че тук като цяло им е по-добре, макар че финансово са по-зле" Финанси, финанси, финанси

"Всеки, който се е родил българин и иска да се нарича българин, трябва да го докаже." ("поеме своята част от отговорността си за страната" = "") Доказателството на каквото и да е ПАРИ. Ще знам, че ако някой ми каже, че му/и липсвам, че ме обича или нещо от сорта, трябва да кажа "Докажи го" и да протегна очаквайки ръка и в зависимост колко е доказателството да знам колко е искрен/a ????? Ой, ой, ой. Казваш ли на сина си, че го обичаш?

"Аз съм фризьорка и майсторското ми свидетелство е легално в Европейския съюз", но "Живея на кивартира и нямам кола. Гледам сама сина си." беъ коментар. Само пак "Живея на кивартира и нямам кола" (да не би някой да си е позволил да забрави)

3. "Значи всичко опира всъщност до това, че ТИ трябва да плащаш "едни социални осигуровки, от които дават пенсии на родителите му". Това ли е целия проблем?" на което не знам как ми се отговаря "Абе ти в час ли си? Мен парите не ме интересуват, но само да си кажа КОЛКО МНОГО ПЛАЩАМ"

"Ако парите бяха такава голяма ценност за мен, както вече уточних, можех да изкарвам десет пъти повече с професията си в чужбина." Ами направи го де. Кой те спира. Ако не те интересуват парите и не се оплакваш, защо продължаваш да мрънкаш как там, как тук? Гледай първо в своята паничка!

"Да живее в хубавата социална ссистема с правилните хора и добрите данъци. Да остави тук боклуците и мизерията." Ама ти мислиш, че тук са само боклучи и мизерия?! Тогава защо си още тук ... и отново "мизерията".

"А ако става дума дали АЗ плащам за нещо, нека ти поговоря в цифри. " Пари, пари, пари. Определено имаш слабост към финансовата сфера.

Та още веднъж:

Та сега ще може ли да напишеш един пост с твоите причини да си срещу глобализацията?

Като оставим на страна колко много осигуровки плащаш на родителите не Пешо

Анонимен каза...

Айде, пък сега, баш за ДДС-то се хванахте ;-) Кво да кажат датчаните, като плащат 25% ДДС? Норвежците пък - 24%. Италианците също са с 20% ДДС в повечето случаи, а който не е разбрал - ние също имаме ниска ставка - 7% за туристически услуги. И така трябва да бъде. ДДС е данък върху стока/услуга, която се консумира в тази държава.
Случайна, не знам как е при другите самоосигуряващи в чужбина, но подозирам, че и там не е лесно. В Швеция - колкото повече пари получаваш, толкова повече влизат в държавата.

Знаеш ли къде е проблемът? Навремето Георги Марков беше писал в Задочни репортажи, как на гражданина му се разказва колко е яко там, отвъд желязната завеса и това е било държавна политика. --> Родителите учат децата си, че "там" е по-хубаво. Насърчават ги, че трябва да заминат "там". Чудно ли е, че децата заминават? На по-хубаво, по-чистичко, по-уютнично и по-..готованско. За какво да се хабиш да си почистиш къщата, като можеш да отидеш на гости, където е чисто, топло и сготвенко ;-)

Поздрави:
Роси

Unknown каза...

Лейзи: Толкова си изопачил(а) и извадила(а) думите ми от контекста, че или си много тъп(а) или много злонамерен(на). И в двата случая мисля че е излишно да продължа да ти отговарям.

Анонимен каза...

Не съм съгласен, че тръгващите си оттук са хора, които изоставят страната си.

Човек не се маха от страната си, ако тя не го е изоставила предварително, и не му е доказвала това много дълго и упорито. Така че огромният процент махащи се просто най-сетне, след много търпене, възприемат към страната си какъвто подход тя е възприела към тях. Без те да са го заслужили с нищо (освен с глупостта си при гласуване - но това е друга тема).

Лично аз смятам, че дължа на децата си това да се махна оттук колкото се може по-бързо, и колкото се може по-далече. Не съм го направил единствено защото децата ми още не са родени, а междувременно пък искам да се боря да помогна колкото мога на тези свои близки, които не могат да се махнат.

Родят ли се обаче децата ми, ще премисля ситуацията. България ми е много мила, но децата ми са ми по-мили.

Unknown каза...

Нямам думи.

Анонимен каза...

Жу, според мен теб те дразни най-вече това, че хората, които напускат България и демонстрират своето презрение, продължават да ни държат отговорни за ситуацията в страната, да ни дават акъл и да ни смятат за страхливи неудачници.

Твоето предложение обаче не е адекватно, най-малкото защото държавата нищо не е дала чак толкова на всеки един от нас и дори по-вероятно е да има да ни връща. Освен това с крепостничество нищо няма да постигнеш, а дори и да принудиш икономически хората да останат, мислиш ли, че ще бъдат щастливи и пълноценни за обществото? За какво са ни такива? Нека си вървят по своя път.

И накрая за да видиш абсурда, каква е разликата дали се местиш от Русе в Лондон или от Варна в Русе? Да искаме ли сега да върнеш на Варна и варненци това, което са ти дали?

Ами децата, които зарязват малкия град и отиват в София? Ами тези които са завършили в големия град и дори в чужбина и след това се връщат по родните места?

Не, не, наистина няма нужда. Важното е всяка жаба да си знае гьола и да престанем да си гледаме в паничките. Който иска да заминава да заминава, ние няма да го спираме, но пък и той да не ни се бърка в нашата работа.

Анонимен каза...

А аз си мислех да се извинявам, че коментара ми се получи copy-paste на твоите:) а накрая се оказва, че е извадено от контест... хи хи хи. Явно контекста се е загубил по време на copy-paste операцията; взимам си поука и веднага се заемам да усъвършенствам това свое умение.

А може и контекста да ти се е загубил, защото хората имат различни читаталски способности от твойте писателски. Да, не е лесно човек да получи каквато и да е критика или по скоро, ако не е положителна, то критикуващият може да е или тъп или злонамерен или каквото там още ти дойде от обидния и нападателен речник. Да, имам мнение и смятам че успях да го защитя доооста добре, но ...вместо да защитиш позицията си, реши да ме напсуваш. Явно много се засегна от очевидно подчертаното меркантилно звучене в постовете ти, в което (поне за мен) няма нищо чак пък толкова лошо. Разни хора, разни идеали.

Весел ден

Анонимен каза...

У дома

Бях си в къщи. Онова, другото къщи, на село при родителите ми. Посрещнаха ме 6 малки котенца. Старата пейка си е все там, сливата над нея. Черешата, вече презряла, и градината с цветята. Майка ми, все същата и ужасно остаряла. Баща ми, усмихнат както винаги.

Обзе ме все същото чувство, както винаги когато съм си в къщи, на покой и особена тъга. Детството свършва, винаги. После трябва да се поеме по пътя. Няма връщане назад. Мога да се върна за малко, но не ми е тук мястото. Отдавна, толкова отдавна.
Познато ли ти е това...ти си го писала...Замисли се,по същия начин се чувстват и хората,които заминават в чужбина,просто тук не е тяхното място.Не можеш да ги съдиш за това,теб никой не те съди...

Павел Танков каза...

И той като ти каза, че заминава в Англия, ти квооо? Тебе те хвана яд и го оръфа като рапон, така ли? :)

Анонимен каза...

Браво lazy, подкрепям те. Случайна, не разбирам защо се ядосваш, че някои са заминали. Те ядосват ли се, че ти си останала? Твърденията, че емигрантите отивали на готово и чисто, са необосновани. Много по-трудно е да научиш нов език, да се разбираш на него. Да нямаш нито приятели, нито родители под ръка, които поне да те упътят. Затова на всеки му харесва в родината и му е хубаво там, защото там той има тези предимства. Защото само там човек с раждането си е някой. Всеки новопристигнал емигрант в началото е никои, където и да е. Евала на всеки, който от никой е успял да стане някои.