понеделник, 11 януари 2010 г.

Филмът, за който всички говорят...

Парадоксалното в "Аватар" е, че разказва за един "органичен" свят, съвършен и балансиран, а филмът е направен благодарение на нечовешко количество компютърни технологии и всъщност реализацията (и гледането) му е възможно само благодарение на сложна техника.

И какво е това, тогава? Залъгване на глада ни за нещо истинско с поредната изискана упойка? Или обратното - да превземеш врага отвътре, изпозлвайки собствената му сила?

Не ви ли се иска да е второто?

6 коментара:

Estranged каза...

А може би е романтизиране на хармонията с природата, хармония, каквато никога не е съществувала?

Във филма навитата правеха неща, които индианците никога не са могли да правят, просто защото природата не им е помагала с такава магия. Например, животните не са били на тяхна страна. Болестите, паразитите и хищниците не само, че не са им помагали, ами и постоянно са им пречели. Не са имали дървесен интернет. Изобщо, не са имали нещата, които само технологията е осигурила на противниците им.

Иска ни да сме едно с природата, която е толкова жива и органична, досущ като нас, нуждаем се от нея, защото ни изгражда, но няма как да заличим противоречието между нас, докато имаме съзнание и разум.

Случайна каза...

А ние откъде сме сигурни, че не са имали "дървесен интернет":)

Божо каза...

Да не се заблуждаваме.
Хармонията с природата съществува само във въображението на съвременните хора. И то от развитите общества.

Прави се паралел между въпросните навита и индианците, а се забравя, че сума индиански племена и развити цивилизации са изчезнали, поради унищожаването на ресурсите.

Както и не само индиански.

Трябва едно общество да е достатъчно развито, за да може да отдели средства и за опазване на околната среда и за разработване на щадящи технологии.

Стоян Стоянов каза...

Като говорим за коренни народи (индианци и прочее), не съм съгласен, че не съществуват такива, които да са били в хармония с природата. Май само инките и ацтеките са се пооляли с ресурсите. Някой да знае нещо за евенките? Да е чувал за техните принципи и отношение към природата? Ако не сте - има книги на Г.А.Федосеев, Арсениев (Дерсу Узала) и т.н. и т.н.
Жалко, че ние сме представители на "расата" "бял човек", и подобни неща винаги са ни били чужди.

Григор каза...

Според мен двете не си пречат, напротив - неделимо цяло са. Повечето ми познати смятаха кибернетиката и източните религии за противоположности, докато не гледаха "Матрицата"...

Анонимен каза...

Божо:
средства за опазване на природата ли? Че за какъв дявол и е на природата това? Тя си е била много добре и милиони години преди да съществува човека.Има само едно нещо което и пречи на този свят - и това сме ние!