събота, 10 юни 2006 г.

Храмът

Вървя сутринта към работа. Облечена съм с къса пола. Ама доста къса. Минавам покрай една църква. Днес е някакъв религиозен празник и има много хора. Площадчето е пълно. Всички са заети с някаква тиха суетня, каквато има покрай църквите по празници. Виждам как много хора ме гледат неодобрително. Твърде разголена съм. Идва ми да наведа очи и да мина бързо. Но вместо това се заглеждам във вътрешността на църквата, която се вижда през отворента врата. Полумрак е и има много запалени свещи. Приисква ми се да вляза, но предполагам няма да ме пуснат, или поне ще ме изгледат с презрение. Замислям се за разни неща. Нали бог ме е създал гола? Какво толкова страшно има в това мое тяло, че да трябва да го крия така усърдно. С какво обиждам божествеността, когато краката ми са голи? И какво ако не бяха само краката? Сексуално? Защо нашата религия е така скарана със сексуалността? Защо сексът е натикан в ъгъла, оплют, принизен? Малко неща могат да заведат човек така близо до бога, както сексът. Защо хората се подсмихват като има кажеш това?
Няма да вляза в този храм. Няма да запаля свещ. Ще намеря бог на друго място. В песъчнките на плажа, в тревичките, полюшвани от вятъра, в тишината на скалите, в покоя на дърветата, в допира на пръстта, в целувката на слънцето. Там ще съм желана. И ако храмът е в сърцето ми, любовта винаги ще бъде с мен...Поне така ми се иска да вярвам.

8 коментара:

Анонимен каза...

Цитат от 1984 на Оруел:
"
Уинстън, как един човек упражнява властта си над друг?
Уинстън се замисли.
- Като го кара да страда - каза той.
- Точно така. Като го кара да страда. Подчинението не е достатъчно. Как можеш да си сигурен, че той се подчинява на твоята воля, а не на собствената си, ако не страда! Властта се състои в причиняването на болка и унижение.
................
Половият нагон ще бъде заличен. Създаването на потомство ще стане ежегодна формалност, като подновяването на купон за дажбата. Ще унищожим оргазма. Върху това сега работят нашите невролози. Няма да има никаква преданост, освен предаността към партията. Няма да има никаква любов, освен любовта към Големия брат. "

Църквата и религиите винаги са били инструмент на управляващите. Като религия може да бъде и атеизмът!
За да бъдат държани хората в подчинение трябва да им се обсеби съзнанието. Сексът е начин за откъсване от проблемите, остров на който човек е далече от злободневието, извор на жизнена енергия - съответно трябва да се омърси.
Много преди Фройд, хората са знаели, че сексуалното влечение е основна движеща сила в поведението на хората, следователно то трябва да се овладее, за да се управляват хората по-лесно.

Unknown каза...

ох, косата ми се изправи като четох това

Анонимен каза...

1. не съм силно религиозен човек и не искам да защитавам църквата като институция, но да отричаш всички добродетели на православното християнство /едно от най-неограничаващите из религиите/ заради бабичките, които те гледат с неодобрение, е твърде ограничено като разсъждение…

2. само сексът според теб излиза, че е най-божественото у човека и нищо друго, тоест, за да познаем истинската си божествена същност, трябва да правим преди всичко и само секс – като в новия клип на Роби Улиямс Sin, Sin, Sin? хм

3. в по-общ аспект – някой беше казал: „истински мъдрият човек не се учи от собствените и грешки, а от грешките на другите” и понякога да приемеш наложени от друг правила, не означава единствено подчинение, а просто здрав разум.

4. аз лично нямам нищо против това да има изискване, как да се влиза в църквите, както например си мисля, че едновремешната униформа в училище не беше лошо нещо и тогава даже гордост и ходех с нея заради емблемата от немската гимназия. Унифицираността или правилата във външния вид са за хората, за които той е важен, а ние не сме чак толкова от тях, нали?

Не искам да се карам с теб по никакъв начин, защото си ми симпатична, но този пост ме издразни леко :-). Според мен не са това нещата, срещу които трябва да се борим и за които да спорим. Унифицираността или правилата във външния вид са за хората, за които той е важен, а ние не сме чак толкова от тях, нали?

wankata каза...

На Таня не го прочеотох цялото, само по диагонал. Това изискване дето мернах е срамота. Бог обича всеки еднакво независимо... абе това са глупости вижте кво ми хрумна докато четох това:
Жужка, знам защо е така:
Ти нарушаваш наказанието божие! Бог е наказал Адам и Ева да ги е срам от голотата им, задето яли от ябълката. Ти нарушаваш този срам, твоето наказание. Това е все едно да те пъхнат в затвора, задето си откраднала нещо и ти да избягаш. Ще те гледат също толкова лошо...
Впрочем, искам да отбележа, че ако това е вярно дето го казвам, ще си посипя главата с пепел...
Да е жив и здрав бог и потопа да е скоро...
Всички имаме нужда по един освежаващ душ и по една студена вода...

Unknown каза...

Таня:Този пост сигурно не само теб е издразнил. Аз дразня много хора с неумението си да уважавам правилата. За твое и тяхно успокоение бих могла да кажа, че животът ми никак не е лесен и вероятно ще става още по-труден, понеже сд отминаването на младостта, намалява и толерантността на хората към нетипичното поведение.
Сега по точки.
1.Аз мога да уважавам която и да е религия, както и православното християнство, като матрица, пренасяща през вековете идентичност, култура, изкуство. Но религията е много повече част от обществената организация, отколкото нещо, занимаващо се с духа. Това, което много уважавам в религията, е идеята за изповедите. А иначе.. за прехвалените добродетели..., няма д аспоря, но знаем че пътят към ада е постлан с добри намерения.

2. Я да видим сега за секса...Сексът е особен вид физическа и психическа активност, която довежда мозъка до състояние, много подобно на транс, в което се влиза и от което се излиза по естествен начин. Подобен ефект имат различни опиати, включително аклохолът, но те са много по-изкуствено въздействащи и най-малкото, по-вредни за здравето. Медитацията е по-добрият начин, но малко хора умеят да го правят. Сексуалният акт е част от много религиозни обреди, както преди, така и сега. И за да спра да бъда научна, кажете, не ви ли се е случвало да чуете небесни камбанки в ушите си, докато правите секс с любимия човек? Ако не, значи трябва да се упражнявате повече..:)
Колкото до песента на Роби, не се сещам коя е . Но мисля че тук той е искал да каже това, което и аз. Секс има навсякъде, в опаковки, реклами, но божественото в секса го няма никъде. Сексът е принизен, жалък, user friendly, изкривен. Може да си намерите какво да е порно, по будките за вестници не можеш да минеш от цици и влагалища, сутиени, дупета, скачат от всеки рекламен плакат, но ако двама души ей така, с най-голямата си обич и нежност се съблекат на една пейка пред църквата и се любят, не искам да си представя какъв вой ще се вдигне. Срамота!

3. Вероятно си права, за мъдростта на някои традиции и нрави. Признавам, че ми липсва тази добродетел, да уважавам традициите. Твърде съм критична и не приемам нещата по default.

4. Аз лично си мисля, че някой, дето има претенция да се занимава с душите на хората, не може да има изисквания за облеклото им.



Ванката: Накара ме да се усмихна, както обикновено:))) Една студена вода, а:))

Unknown каза...

И понеже ми направиха забележка, редно е да уточня, че голяма част от възгледите ми, особено за секса са повлияни от Ерих Фром и по-специално от "Изкуството да обичаш".

Анонимен каза...

Хех, но да не забравяме, че самият Ерих Фром е християнин. Както и да е, не искам да се заяждам, просто отбелязвам факт. Попаднах в блогът Ви от статията в блога на Григор за чалгата, поразгледах го и искам да Ви поздравя - явно за доста неща сме на едно мнение, е, за други не сме, но такъв е животът, хората са шарени. Поздрави от един чалга фен към друг, хехе. :)

Анонимен каза...

Религиите са много, но според повечето от тях, включително и според ранното православно християнство, сексът е свещен и се разглежда като начин човек да се издигне до бога и до усещането за божествената безкрайност. Мисля, че коментарът от връзката долу (и по-следващият пак оттам) са добро начало за изясняване на въпроса за секса и духовността:

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=2894&page=12#entry159688