вторник, 8 януари 2008 г.

Пороците

Опитвам се да откажа сладкото. Този безобиден наглед порок ме беше погълнал до такава степен, че беше заплаха за здравето ми. Случвало ми се е да изяждам два шоколада един след друг и после кутия с кексчета и да спра, само защото не е останало нищо друго сладко за ядене. За кутиите със сладолед да не говоря. Който е бил пристрастен някога, ще разбере за ужасното чувство, когато се предаваш и с омраза към себе си тръгваш по утъпканата пътека към нищото. Настаняваш се на крилете на моментното щастие и политаш, за да се блъснеш след секунди в стената и да си спомниш, че си нищожество.
Казват че има типове адиктивни личности. Може би е в гените, може би в детството. Може би е случайност.
Дали една зависимост замества друга? Аз не пия, не пуша, не се друсам, не пазарувам, не играя хазарт, не карам бързо, не пия даже кафе. Остават сексът и Интернет. Кое да си избера?:)))

5 коментара:

Анонимен каза...

И сексът и Интернет не са за отказване.


Ако ти се иска сладко в случайни моменти от време, а не циклично е от стрес - при мене, в ситуации на стрес ми се налага несъзнателно да ям доста бонбони, бучки захар и даже опаковки захар за кафе.

После си правя анализ и виждам, че е имало причини за стреса и стрес, макар, че наглед е рутинна работа.

АвторЪ каза...

Многото секс топи ефекта от многото шоколад ;) После идва интернета :D

Веднъж седнах да чатя и по едно време четирите шоколада, които бяха до мен, вече ги нямаше. 4 х 100 гр :) Просто не се усетих кога заминаха...

Но човек може да се пристрасти към много странни на пръв поглед неща, твърде различни от тривиалните. Май наистина си го има в гените това. Ако не е една мания, ще е друга ;)

Анонимен каза...

http://www.telegraph.co.uk/health/main.jhtml;jsessionid=5SKHNQYGCIQV5QFIQMFSFFOAVCBQ0IV0?xml=/health/2008/01/11/hteamdiet111.xml&DCMP=ILC-traffdrv07053100

Накратко - ако правиш редовно упражнения, страстта към сладкото и мазното сама ще изчезне.

Анонимен каза...

И аз понякога съм пристрастен към шоколада. Също обичам зеления чай много, кафето (но НЕ повече от 2 чаши на ден), бирата, виното, и още и още неща мога да се сетя... :)

Но гледам да не прекалявам с нищо... :)

Анонимен каза...

Защо да избираш - не може ли и двете? :-)