сряда, 23 януари 2008 г.

Снимки на щастливи семейства

Семейство първо:Тя го е обичала някога. Бил е първият мъж в живота и. След него няма друг. Той е спал с всичките и приятелки. Тя е плакала, но е прагматична. Трябва да се върви напред. Имат добро обществено положение и връзки. Зависят един от друг. Тя се радва когато той закъснява вечер. Така си осигурява малко спокойствие. Когато е родила, за пръв път е разбрала какво означава някой да те обича и да ти принадлежи. Когато детето е порастнало, е искала пак бебе. Сега имат три деца. Той щипе секретарките по задниците, в къщи се държи като патриарх и се оплаква над чаша марково уиски колко лош е станал този свят. Спят отделно. Това със секса са детинщини. Купуват си нови коли. Смятат, че имат едно добро, стабилно семейство.

Семейство второ:Тя е хубава, умна, има добре професия и получава повече от него. Той е настоявал за второ дете. Тя го е родила, защото не е можала да избяга от традицията. Той не и помага за децата, изобщо. Тя готви, чисти, грижи се за малките и ходи на работа. Иска да избяга от живота, които и се налага да води. Търпи го, за да имат децата баща. Единственото, която я спасява от полудяване са многобройните и сексуални авантюри. Това е единственото, което и помага да понесе живота си. Ужасява се от края на работния ден, защото трябва да се върне в къщи, където я чака само умора и апатия.

Семейство трето:Тя е била разведена, има едно дете. Търси си усилено втори съпруг. Намира човек с подходящо положение и заживява с него. Иска да му роди дете, за да го обвърже. Прави секс с колегата си. Бременна е но не знае от кого. Ражда детето и малко преди това се омъжва за човека с когото живее. От родилния дом излиза една щастлива достопочтенна съпруга, гушнала малко вързопче, под ръка със щастливия си достопочтен съпруг. Всички преливат от умиление.

Семейство четвърто:Заедно са от 8 години. Той винаги и е изневерявал и тя винаги е знаела. Имат дете. Той я обича много. Непрекъснато се среща и прави секс с различни жени. Експериментира с други двойки, тройки. Опитва се да я убеди да участва и тя. Тя е консервативна, но приема. Тя не му звъни през деня, защото знае, че тогава прави секс с различни жени. Вечерите са за семейството му, когато прегръща малката си дъщеря. Той казва, че сексът с жена му е страхотен. Тя изглежда щастлива с него.

Семейство пето:Постоянно са заедно, ходят по малки екскурзии, по клубове. Женени са от 10 години. Имат две деца. Допреди две години той се е държал ужасно с нея, тормозел я, обиждал я, имал любовници. Тя казала край, отишла с децата при майка си и започнала да се среща с друг човек. Влюбила се в него. Дълбоко и безрезервно. Мъжът и се разкаял и дошъл да я моли да се върне с децата. Децата го обичали. Тя приела. Сега мъжът и се държи като ученик и се опитва да и създава чувство че е обичана, защото се страхува да не загуби пак децата си. Тя се прави на щастлива, за да не го обиди и да не развали всичко. Вечер плаче за другия. Мисли за самоубийство.

Е, стига ли толкова?

13 коментара:

Анонимен каза...

Това реални ситуации ли са?
Накрая като че ли почувствах леко облекчение, че моето семейство не е в нито една от тях :)

АвторЪ каза...

"Дисекция на видовете средностатистически привидно здрави семейства у нас" - новата книга на Жоржета Кралева, ladies & gentleman ;)

Ако и да не са истински персонажи, то поне звучат доволно правдоподобно. По тая земя мязохисти бол, тъй че трудно ме учудва вече нещо покрай теорията "СЕМЕЙСТВО = АД". Мога само да стоя, да наблюдавам и като Моканина да констатирам очевидното...

Анонимен каза...

Взаимната искреност е нещо ценно.

Анонимен каза...

И що се оплакват,че им е лошо? Ето, имат си семейства. Колко хора си мечтаят за това!

Ако свободата и щастието им бяха приоритети, щяха да се борят за тях. Щом не се борят, значи да имат семейство е най-важното.

Ерго - получили са каквото искат, макар и не всичко да им е наред.

Съжалявам, но днес не съм съчувствено настроена.

Unknown каза...

itilien: Не, те не се оплакват. Всъщност никой от тях, доколкото знам, не иска да се разведе.

А на мен малко ми се драйфа от лицемерието, което ни обкръжава. И това, че хората смятат мен за сбъркана, щом съм се развела. Че не съм била достойна, едва ли не, за прехваленото семейно щастие. Мерси.

А че има и щастливи семейства, не отричам. Но те са такава рядкост, такава случайност, че са просто изключение. И в повечето случаи не са "като хората":)

Анонимен каза...

>"А че има и щастливи семейства, не отричам. Но те са такава рядкост, такава случайност, че са просто изключение. "

Чак пък изключение...
Да не си попаднала в точка на сгъстяване на калпави семейства?
Всеки е срещал подобни случаи, каквито описваш и не са рядкост, но ми се струва, че не са преобладаваща част.

Unknown каза...

Не, просто съм фризьорка, а на фризьор хората си казват всичко. Освен това и разговарям с много непознати в нета.
Всъщност аз самата дълго се опитвах да намеря модел за щастливо семейство. Исках да има такъв. Виждах семейства, който отстрани бяха толкова силни, перфектни. И после...

Спомням си как при мен дойде веднъж една жена с двете си деца. Изглеждаше толкова готина, дива, хубава, жива. Смееше се с децата, направо искреше. Следващият път дойде и мъжът и. Също страхотен. Изглеждаха чудесно. По-късно стана така, че една друга моя клиентка ми говореше за това какви ги вършат приятелките и как си живеят живота. И за онази готината, съвсем случайно разбрах че е тя, се оказа, че преди е била супер депресирана и захлупена, била на антидепресанти, ама я хванал един и като се почнало едно здарво ***не. И тя разцъфнала направо. Оттогава била друга. Мъжа и отдавна си имал любовница. И всеки си живеел живота. Не че има нещо лошо в тази работа. Щом така им харесва. Но за мен това не е семейство. Само си представи какво лъгане пада. Всеки знае че го лъжат и той лъже на свой ред. Аз като се наложи да лъжа се разболявам направо. Не че не мога да го правя, но много ме подтиска. Този модел не е за мен.

А иначе...мисля че голямата илюзия се дължи на това, че мъжете искат нещата да са прости: да са нахранени, изпрани, изгладени, като поискат да има какво да изчукат и да не ги занимават с глупости. От там нататък не щат да знаят. Пускат си телевизора и точка. А жените приемат като личен провал това да нямат хубаво семейство и се опитват да бъдат универсалните войници, преглъщат си сълзите и огорченита "в името на децата" и накрая като съвсем им избият балансите намират приемлив начин да получават илюзията че са обичани, или поне желани и я карат така.

Всеки има право да живее както иска. И компромисите, които прави ги решава сам. Но това което ме кара да беснея е фалшивият морал и лъжите, които са повсеместни.
Докато лъжеш умело, си порядъчен човек. Кажеш ли истината, ставаш чудовище.

Unknown каза...

...и бруталният завършек на ситуацията: всъщност това са пет снимки на едно и също семейство...

Анонимен каза...

Жуже, не мери другите със своите мерки. И аз не разбирам какво му е хубавото да те ****ват, ама доста жени казват, че не било лошо... :-)

Иначе, щастието е за тези, които се борят за него. И, колкото и гадно да звучи, така трябва да е - иначе няма да струва нищо, няма да е щастие. Разбирам горчилката ти - преживяла си гадни неща. Разбирам и че ще ти е трудно да си намериш човек като за теб - умните и свестни жени не си намират лесно, а ако са и красиви, съвсем... Но мисля, че в теб има много повече красиви неща, отколкото скрита горчилка. Струва си да покажеш тях.

Боян Пищиков - Архиватора каза...

драсте.
топ 3 на нещата, които не искам да ми се случват:
1. да горя на клада.
2. да бъда изяден от акула.
3. да попадна като пример в този пост.

Анонимен каза...

Този пост провокира толкова неща,които искам да кажа,че май е време да си направя собствен блог :)
Първо:не изключвай възможноста някой от тях наистина да са щастливи-просто разбират щастиети по-различно от теб.Ако така или иначе са осъзнали,че любов и взаимност са идеализирани думи,че чисти и неподправени взаимоотношения,вечна вярност са само за филмите и книгите им остава едно-поне да изглеждат семейства.Освен това развода едва ли би бил спасение за повечето от тях-ТЯ от семейство 2 го доказва:)Притесних се само за НЕЯ от сем.5-ако е реална и я познаваш,мисля,че имаш огромен потенциал да поговориш с нея.Можеш да я убедиш,че дълбоко и безрезервно се обича много кратко-година,две и ...край с илюзиите,нали.Примера на Ана Каренина е много показателен.
Второ:всеки,който в крайна сметка се е развел е минал през тази фаза н семейно щастие-търпял е,лъгал е,лъгали са го...Може би те просто още не са узрели за идеята.Нека ако нещата са търпими или поправими да си останат щастливи семейства:)Пожелавам и на тях и на теб много усмивки.

Анонимен каза...

Струва ми се че се опитваш да си оправдаеш развода и едва ли не тои е наи-хубавото нещо на света - свободна си, а защо ти е тежко? Защото това с разводите маи стана мода, как преди е имало много малко разводи и много повече здрави семеиства и морални ценности, без такива ходения по чуждо и спасения навън. Къде забравихте здравото семеиство? Естествено на жената повече приляга домакинската работа и грижа за децата, а на мъжа отговорността и издръжката на семеиството. Всеки си е знаел мястото без да се оплаква, в края на краищата не всичко което е нужно да се направи е винаги приятно и за двамата, но те го правят за човека когото обичат. Също както са се прали бебешките пелени едно време - на никои не му е приятно да пере лаина, ама това е твоето бебе нали? Ако не ти се мият чинии, значи не си за семеиство. Разбира се страхотно е да те отменят понякога, а вече винаги има решение да си вземете съдомиялна. Наи-важното е да се разбирате. За съжаление сега много семеиства се разбиват заради битови проблеми и заради това че жената отказва да бъде жена /нежна, чувствена, маика и половинка на мъжа/. По скоро се забелязват силни жени, които си искат собствено аз, тоест да са си сами, защото в едно семеиство вече няма "аз", има "ние".

Анонимен каза...

Също така това "на фризьор хората си казват всичко" е супер недопустимо. И какво да отида на фризьор, дори да съм ходила няколко пъти вече на същото място и да седна да разправям дали мъжа ми или аз спим с други? Супер безотговорно. Ако спим - то си е за нас, ако не - толкова по-добре за нас. Фризьора какво ще ми оправи семеиството ли? Още по-зле да разправям за приятелки. Те са преценили че могат да ми се доверят и аз да ходя да ги изпортвам, че после някои да ги даде за пример в блога си. Егати интригите дето се въртят в тези фризьорски салони...