събота, 16 февруари 2008 г.

Съвети на майки и баби за щастлив брак

Знаем за легендарните стабилни, дълготрайни и щастливи бракове на бабите и майките ни. Те никога не са пропускали да ни съветват как да съхраним семейнотоо си щастие. Колко сме слушали е друг въпрос. Тук съм събрала съветите които съм чувала от първа ръка, или са ми били препредавани от приятелки и колежки.

1. Мъжа ти да те знае от кръста надолу. Сърцето и главата са си твойте. (Майката на една колежка)
2. Научи се да търпиш. Преглъщай и мълчи,един ден всичко ще ти се върне. (Майката на една моя приятелка с много стабилно семейство)
3. Като се ядосаш, не крещи, а чисти и пери. Така и така ще ти мине, хем работа ще свършиш, хем няма да се карате.(Същата)
4. Мъжът ти никога да не те вижда като слугиня. Като го няма, чисти, готви, но като се върне да те завари червисана, усмихната и да седнеш с него на масата. Само така ще те уважава. (Една моя стара хазяйка софиянка, жена и половина:))
5. Като ти се върне мъртвопиян сутринта, не викай, сложи го да си легне. Като се събуди гузен и с тежка глава, тогава викай. (Ако щете вярвайте, учителката ми по физика от Математическата гимназия)
6. С мъж когато не е наспан, нахранен и на***н, не се говори за сериозни неща. (Майката на една миоя съквартирантка)
7. Жената и мъжа Господ ги събира, на когото се е паднал лош мъж, трябва да търпи.(баба ми)
8. Пред хората да сте винаги добре. С новите дрехи, под ръка. Хората и да знаят че сте зле, няма да ви оправят, само ще ви приказват.(Бабата на една приятелка)
9. Мъж, дете и прасе, както го научиш първите три месеца, така ще е до края. (Една възрастна клиентка)

Чудя се дали бащите дават съвети на синовете си за щастливо семейство, или поне каквито и да е съвети за семейния живот. Аз се сетих за един виц..."Ни уляа, ва тате...", ама това са простотии:)

7 коментара:

АвторЪ каза...

1 до 5 - ХАХАХА!
6 - така е :)
7 - то и за жените може да се каже така ;)
8 - и аз винаги така съм смятал
9 малко ме обижда, честно казано

А относно съветите... аз имам баща, с когото никога не обсъждаме жените (по мъжки), нито пък се сещам да ми е давал наставления за семейния живот. Не че имам и особено желание, де. Дебела глава съм, уча се от гледане, от опит, и от грешки, и обичам всичко да си правя сам ;) Което ми напомня на една мисъл на чичо ми, в отговор на моята - "Абе не е толкова важно всичко да си правиш сам, важно е само детето си сам да направиш, за другото може да платиш на майсторите." Пич и половина, а ;D

A, и нещо което забравих да вметна в коментара на предишния пост - ако не сложиш заглавие на поста, RSS четецът е безполезен (поне при мен :-/) Айде със здраве :]

nickysn каза...

Чудя се дали бащите дават съвети на синовете си за щастливо семейство, или поне каквито и да е съвети за семейния живот.

Моят ми е казвал: "Внимавай като си избираш жена. Човек се жени, заради добрите неща у другия човек, но после цял живот търпи лошите. Не, че искам да те плаша, ама..."

batence каза...

Баща ми ми даде само един съвет когато се откъснах от семейното гнездо, каза:
"Сине и като видиш, че немоеш - маани."

Анонимен каза...

баща ми каза преди да се женя, да видя майката на бъдещата булка, защото и тя самата ще стаен такава след години. още съм ерген :)

skoklyo каза...

Колко удобно нещо са предразсъдъците.

Анонимен каза...

Вече не помня дали е майтап или истински случай, но на един приятел баща му го съветвал:
"като се зажениш - извоювай си един ден от седмицата, за да излизаш с приятели! ... а да, и в никакъв слуай не си губи това време като излизаш с приятели"

Боян Пищиков - Архиватора каза...

print и слагам на стената