събота, 24 май 2008 г.

Лампата!?

Във Варна, до салона ми имаше една улична лампа, която винаги угасваше като минавам и светваше като се отдалеча. Аз много и се смеех и казвах че е само за влюбени. Мислех че е нещо повредена.
Снощи вървяхме със Сашо по една малка уличка и една лампа пак така угасна като минавахме. Аз казах че всички лампи са побъркани, а той каза, че лампата обратно, светвала като минаваш и угасвала като се отдалечиш. Аз му казах, да ама сега прави обратното. Той каза, не, винаги светва като минавам. И понеже се бяхме отдалечили доста, той каза, гледай, и се върна, лампата наистина светна, като се приближи. Аз се запътих към него, под лампата, и лампата угасна!? Отдалечихме се от лампата в противоположни посоки, тя остана угаснала, после той се приближи и тя светна!?

Нямах много време за повече експерименти, но бях потресена. Две лампи в два различни града гаснат като се приближа!? вместо обратното, което е по-логично и го правят с други хора. Аз естествено изказах предположение, че съм толкова светла личност, че сензорите на лампите решават че е съмнало и гаснат. Сашо каза, че тъмната страна в мен можела да угаси и улична лампа. Хм.

Ще се радвам на научини и напълно ненаучни предположения за какво става въпрос:)

5 коментара:

АвторЪ каза...

Йее, не съм сам значи :) Някои хора много ми се смееха преди като им раказвах за странната лампа покрай паркинга на работа. На нощна смяна винаги когато минавах покрай нея, за да стигна до стола за да хапна, тя изгасваше, а когато се обръщах назад да погледна пак си беше светнала. Логично обяснение така и не намерих, тъй като лампата беше една от многото подобни в редица, а те не бяха снабдени с никакви датчици, сензори и прочее простотии :/ Случвало се е обаче и с някои лампи из града, но това са били единични случаи, на места откъдето не минавам редовно. Иначе в такива моменти като второто ти предложение винаги съм се майтапел наум: "Да, правилно, изгасвай, Принцът на мрака иде, синко!" или нещо подобно ;P

Unknown каза...

Хах, добре е да знам че не съм някакво изчадие. Или поне че не съм уникално изчадие:)

iffi каза...

И в нашия квартал има една лампа, която изгасва, когато минавам покрай нея :-)

xtf каза...

В моя случай са десетки лампи и се случва от години. Приемам го като особен вид оказване на чест. :)

Анонимен каза...

Ами май е нормално - лампата като светне, свети примерно 1 минута...

> лампата наистина светна, като се приближи. Аз се запътих към него, под лампата, и лампата угасна!?
Изтекло и е времето.

>Отдалечихме се от лампата в противоположни посоки, тя остана угаснала
Вероятно има минимално време между угасването и светването

>после той се приближи и тя светна!?
това и е функцията? :))