вторник, 27 май 2008 г.

Абитуриентски обичаи в Русе

Ето някои неща, които ми се струва, че не съм ги виждала другаде.
Серенади - Всички ходят на серенада на класната си. И като казвам серенада, имам предвид наистина пеене, и то здраво. После тя ги кани вътре и хапват и пийват:)
"Кой има баааал?" - Голямо викане викат тези русенци. Освен традиционните клаксони и свирки, се вика постоянно или с името на училището,например "Руската има бааал!", или някоя група приятели, изпращащи абитуриент, привличат вниманието на околните към празника му с "Пешо има баааал!". Скандирането е непрекъснато. Ако позамлъкнат, някой се намира да извика "Кой има бааал?" и пак се започва. Получава се и нещо като надвикване между две училища, които се събират на едно място. Дори когато се съберат за снимка не спират да крещят това, разнообразявано с"1,2,3,.....12! УУУУУУУ".
Затваряне на училището - в един ден, който не знам как се определя, но е около 24-ти, всички абитуриенти отиват в училище и преграждат пътя и не пускат никой да отива на училище. Пее се и се пие в училище, правят се циркове. Никой не учи.

6 коментара:

Анонимен каза...

Наистина тия неща за първи път ги срещам. Чувала съм за серенади, но като че ли останаха в тоталитарното време. Интересно е при вас и купона е по-голям.

Анонимен каза...

Преди 2 години и аз участвах в серенади. Прави се само на Учителите. Обикновено целият клас е единодушен, на кого си заслужава да направиш такъв емоционален подарък. Предполагам, че на някои несвикнали съседи е било неприятно (все пак няколко нощи подред да ти се дерат под прозорците не е работа), но като цяло добре се приема.

Анонимен каза...

Това със затварянето на училището е готина традиция -- нещо като подарък от абитюриентите към останалите ученици от училището ;)

Боян Пищиков - Архиватора каза...

аз съм правил серенади с моя клас от врачанската ЕГ
иначе това с виковете ми хареса много

Анонимен каза...

:) аз съм от Русе и чак сега разбирам колко уникални са ни традициите :D Винаги съм мислела, че навсякъде е така, но явно не ;) А колкото до затварянето на училищата... директорите почнаха да правят проблеми и викат полиция от време на време.

Анонимен каза...

не си ги виждала, защото не си пътувала достатъчно.. тези неща ги има и в Добрич :)