петък, 12 февруари 2010 г.

Протести и аргументация против ГМО (генно модифицирани организми)

Вчера участвах в протест срещу Генно Модифицираните Организми. Радвам се, че бяхме повече хора, отколкото очаквах, особено за никоето време от 4 часа в делничен ден. Радвам се, че хората по улиците ни се усмихваха.

Чудя се, могат ли подобни идеалистични прояви да окажат някакво влияние. Ние ли, с нашите смешни кадастрони ще спрем машината за пари? Но се сещам за първите протести на профсъюзите, за първите протести на феминистките. Може би и на тях каузата им се е струвала безнадеждна , но са отстоявали позициите си и са се борили стъпка по стъпка. И ето че са променили нещата, и то много!

Възможно ли е някой да се опита пак да "яхне" вълната на идеализъм и да се опита да я изпозлва за собствени цели? Може. Винаги се намира някой такъв. Надявам се да се провали:) Жалко, че голяма част от интелигентните и мислещи хора не са от типа, който ще тръгне да скандира лозунги по улиците. Затова и не бяхме хиляди на протеста:) Но мнозина ни питаха за подписка и ни изказваха поздравления и подкрепа, което беше много окуражаващо.

Моята позиция относно ГМО. Дебатите за ГМО имат две части. Едната е дали ИЗОБЩО да има ГМО, а другата дали да се допусне отглеждането им на територията на България, което в момента е един вид забранено.
Аз и по двата въпроса бих казала твърдо НЕ, но понеже по първия никой не ме пита така или иначе, ще разгледам само втория.

ГМО щели да изхранят света. Да си ги садят тези, дето имат за изхранване. не съм забелязала България да има проблеми със свръхнаселение.

ГМО са по-евтини. Моите родители на село имат малко земя и отглеждат основно жито, царевица и слънчоглед. Не си спомням за другите, но житото го продадоха по 13 стотинки за килограм и се радваха, че било много повече от миналата година, когато го купували по 6 ст. Едва ли е скъпо житото, мисля аз. Ако хлябът ви се вижда скъп, помислете за цялата мазна алчна паплач, която печели за сметка на селските стопани. Тях трябва да модифицат генно.

Проблемът в селата. Моето село е, така да се каже, в "житницата на България", близо до Силистра. Безработицата е над 80%. Повечето хора имат малко земя, която им е върната при разпаденето на ТКЗС-тата. Никой няма възможност да ползва кой знае каква техника. Модерното земеделие е на светлинни години, но пък биоземеделието е на една крачка. Шансът на тези хора е именно там. Така ще могат да продават по-скъпо продукцията си, която и без друго си е чиста, понеже пари за торове нямат, а изпозлват кравешка тор. Много от тях дори не знаят за възможността да се сертифицират като биопроизводители и какво е това. Ей там трябва да се напъне държавата, а не да се чуди как да засее големи щастливи ниви с чудната царевица на Монсанто.

Мога да изтъкна сигурно още много аргументи, но тези ми се виждат най-важни. Надявам се гласът на разума да надделее и да ен бъдат отменени прословутите защитни клаузи, които ни спасяват от нашествието на ГМО, поне в България. Така със сигурност ще ми дадат основателна причина да почувствам гордост, че съм българка.:))

13 коментара:

Божо каза...

Добре, да речем, че със закона, доколкото около него има намесени интреси на разни корпорации, не всичко е наред.

Но >"дали ИЗОБЩО да има ГМО"

Много лекарства се правят от ГМО - като инсулин и пеницилин, както и други.

Това позволява да се произведат достатъчни количества, а и смъква цената.

Трябва ли да се премахне тази практика и да бъдат оставени много хора да измрат, поради съображения, наследени от 15-и век?

Unknown каза...

Искам някой точно да ми обясни от какви ГМО се прави пеницилин и инсулин и как се е правело преди възможността за генно модифициране.

Божо каза...

Инсулинът до сега се извличаше или от хора (човешки инсулун) или от свине.

Като при процедурата човека не го колят, а свинята - да. (или беше обратното? )

Не, сериозно, както знаем, отвличат хора за органи затрансплантация ( и много деца за нещастие). Нищо чудно като ги расфасоват да извличат и от тях инсулин и други неща - материалът не трябва да се хаби....

Звучи зловещо, но за съжаление е реалност.

Съвременният метод е на разстения - шафранката знам се използва, също видове маруля и май и бактерии да се добавят човешки гени и те започват да произвеждат инсулин в големи количества.

Така, че няма нужда да се коли добичето (или човека....)

А и инсулинът се извлича лесно, в големи количества и е евтин.

Пеницилинът се получава пеницилинови от дрожди.

От гмо се получава към хиляда пъти повече пеницилин при равни количества материал и вложени средства.

Unknown каза...

С инсулин вземане-даване нямам, но за пеницилина може да поговорим.
За съжаление твърде много имам вземане-даване с антибиотици последните 11 години.
В групата на пеницилините влизат Амоксицилин, Ампицилин, Аугмнетин и други, но точно тези три съм купувала най-редовно и не съм забелязала да са им паднали хиляда пъти цените. Тогава каква полза имат хората от това, че чрез генно модифицирани бактерии се добива при същи разходи хиляда пъти повече пеницилин? Къде е ползата от риска да се модифицират генно пеницилиновите дрожди?

Божо каза...

Ами ползата е, че има достатъчно.
Колкото до цените, там за съжаление има и други фактори.

А рикът от модифицирането е по-скоро въображаем

Estranged каза...

Немалко диабетици имат нужда от лечение с инсулин. Въпросът остава: предпочиташ да бъдат убивани прасета или предпочиташ да си модифицираме някое растение или бактерия да произвеждат инсулин. Ако кажеш, че прасетата така и така ги убиват, ще кажа само, че това е измъкване.

Unknown каза...

А каква е гаранцията, че няма да се отглеждат генно модифицирани прасета от които да се вземат органи за трансплантация? Въобще, малко се съмнявам генните модификации да са с цел да се защитят прасетата. Всичко е с цел печалба. Ще модифицират и прасета и плъхове и всичко, което се окаже рентабилно и търсено и на никого няма да му мигне окото.

Иначе - не знам колко прасета отиват за инсулин, но дали са повече от тези, които отиват за пържоли?

Estranged каза...

Ако не се пречи на учените, органите за трансплантация в някакъв момент ще се отглеждат извън тялото (донякъде вече се прави). И няма да има нужда някой да умира. А генната модификация би довела до изчезване на редица ужасни болести.

Петър Калинов каза...

http://petarkalinov.blogspot.com/2010/02/blog-post_1834.html

САНДО каза...

Споделям напълно мнението на Случайна, което впрочем е и единственото възможно разумно мнение по въпроса с ГМО. В Бг обработваемата земя пустее, а хората бълнуват глупости за "модерно селско стопанство". Самият аз разполагам с десетки декари земя в България, но поради стечение на обстоятелствата учих за филолог, станах счетоводител и заживях на 2500 км от гореупоменатите земи. Така че нямам нито необходимия ценз, нито ищях, нито физическа възможност да се изявавям като земеделец.Ха сега кажете, с какво ГМО ще промени пустеещия характер на моите земи?

Имам и друг въпрос - като произведме ГМО, кой ще ни го купи? Гладуващите в Буркина Фасо ли? С какви пари?

И в коя страна в ЕС земеделието е на печалба? И какъв е процентът на работещите в селското стопанство в развитите страни?

Абе... давайте да съсипваме естествения генотип на растенията, пък после ще му мислим!

Григор каза...

Почти всички антибиотици се произвеждат именно от ГМО - генетично модифицирани бактерии или плесени. Не си забелязала резки падания на цената, защото не си гледала какво е било преди да създадат тези организми.

Например, сега дозата тубоцин, която може да те излекува от туберкулоза, струва стотина-двеста евро. Преди това е струвала колкото хубава къща. Сега дозата пеницилин, която би те вдигнала от пневмония, струва еднодневна заплата; преди създаването на ГМ щамовете пеницилиум същата доза е струвала няколко месечни заплати. Към момента човешкият инсулин струва едва ли не стотинки. Познай колко е струвал преди да създадат ГМ бактерии, които го произвеждат. И какво е било да се използва свински инсулин (за телешкия направо не ми се припомня).

Всъщност, на практика всичко, което можеш да си купиш от плод-зеленчука, също е ГМО. Просто е селекционирано, вместо да е генно инженерирано (всъщност първата технология е много по-опасна от втората - просто ни е по-непривична). Ако трябаше да ядем наистина неселекционирани неща, в България щяхме именно да гладуваме.

Най-сетне, всяка една еволюция е възможна единствено заради разликите в наследствеността, а те се дължат на генни модификации. Само че не правени внимателно в лаборатория, и после тествани до скъсване (поне по правилник), а получили се случайно, и отсявали се както падне. Не съществува жив организъм, който да не е бил "генетично модифициран" на случаен и хаотичен принцип милиарди пъти, дори най-простите едноклетъчни. По-сложните организми - повече. Познай кои са най-модифицираните...

САНДО каза...

За медицината съм съгласен, помня много добре проблема с инсулина по време на комунизма и как средната продължителност на живота при диабетиците на инсулин не надвишаваше 50 години... Но в случая имах предвид най-вече нуждата от адекватно селско стопанство, която няма нищо общо с ГМО. Да бъдем все пак обективни! ГМО по никакъв начин няма да оправи селското стопанство на България, както впрочем и прокараните на бързинка закони в парламента не биха могли да регулират държавата, ако хората не чувстват реална нужда от държавност и закони.
Спорът около ГМО е неуместен, защото проблемът на селското ни стопанство е съвсем друг.

Анонимен каза...

Поздравляю вас Старо-Новым годом, желаю вам в новом году успехов и спасибо что вы находите время поддерживать ваш замечательный блог!