сряда, 17 януари 2007 г.

Български език за второкласници

Много пъти съм изказвала негодувание от малоумниия стил, в който е написно помагалото по български език за втори клас. И сега пак не мога да се сдържа. Представете си, значи, децата тъкмо са научили какво е мъжки, женски и среден род и какво е единствено и множествено число. И имат за домашно следната задача:

Напишете единственото число на съществителните, напишете от кой род са.

Пример:
хребети - хребет - м.р.

очила
въглища
поляни
панталони
и т. н.


Е, хубу, питам аз, като се учи нещо, първо с изключенията ли се почва, бе малоумници!
Иди че намери единственото число, че и рода, ако нямаш работа. И искам да кажа, че думите бяха подредени точно в този ред. Примера, после две изключения, после останалите. Достатъчно да обърка и обезкуражи всяко дете.

4 коментара:

Анонимен каза...

Точно по повод учебниците по български език в началните класове ,реших и обясних на децата си ,колко тъжен и отчаяно-нещастен е авторът им.Какво значи да си комплексар,връзкар,умствено изостанал и прочие.Че дамите от околовръстното ,които радостно ни махат като минаваме с колата,са по достойни за уважение,понеже не се правят на това ,което не са.Както и мутрите.
Може би е време ние,родителите, да правим класация на учебниците.Като пращаме есемеси разбира се/за да е в духа на времето/.И със събраните пари да се издаде учебник по наш избор.А авторът на учебника по български,събрал най-малко гласове,да получава преходното знаме*Василий Българоубиец*.Защото наистина вади очи.

Анонимен каза...

очила = цайси - Карл Цайс - мъж => мъжки род

въглища = кюмюр => мъжки род

:-D

Анонимен каза...

Мила, още нищо не си видяла от училищните неволи. Ако знаеш какво те чака???....

Анонимен каза...

Аз вече писах до Министъра :)