неделя, 4 март 2007 г.

Цивилизации

В къщи има мравки. Когато майка ми дойде на гости, изпада в истерия. И започва едно изтребление... Напълно безполезно, като гледам. Не че и на мен ми е много приятно, като ми налазят оставените без надзор курабийки, ама просто ги изтръсквам и си изяждам курабийките.

Понякога нарочно им оставям храничка. Не че са ми домашни любимци, но не виждам защо трябва да изпитвам ненавист към тях. Те са просто една паралелна цивилизация. Оцеляват както могат, борят се за прехраната си и не виждам защо в дома ми да няма място за тях. Понякога съм жестока, размазвам ги, като трябва да си изчистя кухненския плот, ама това е неизбежно. Не го правя от лоши чувства. Понякога се изпълвам с възхищение към тези смели червени мъници, които са толкова неуморни, толкова отдадени на общността си. Но си давам сметка, че те нямат моите мисли и чувства. Едва ли осъзнават какво правят. Просто за тях няма друг начин.

Аз съм толкова голяма, мога да ги размажа, да разруша поселището им, да ги изтровя с препарати, но едва ли ще ги надвия. Пък и защо ми е да го правя? Стига битки. А какво би станало, ако цивилизациите ни се обединят? Хора и мравки за едно по-добро бъдеще!

Довечера ще им дам бисквитка и ще пратя много поздрави на царицата. Така де, не се знае кога ще се наложи да отделя просото от овеса, за да отида по-скоро на бала...

5 коментара:

Анонимен каза...

В този ред на мисли - прочети Мравките и Денят на мравките от Бернар Вербер.
Определено ще ти харесат.

Анонимен каза...

А хлебарките са толкова мразени...могат да пуснат петиция за расистко отношение :)))), сигурно четат поста ти и бършат сълзи с откраднати парченца кухненска салфетка...

Анонимен каза...

А нечий син би казал: "Мамо, мамо, знаеш ли че сборът от тежестта на всички мравки по света е три пъти по-голям от общата маса на човечеството..."

Unknown каза...

anonimous: Първата съм я чела отдавна. Наистина интересен поглед.

deputy dog: Ахахах, смях се със сълзи. Пачренца открадната кухненска салфетка...

anonimous: ::)))

Анонимен каза...

Двете книжки много ми допаднаха преди години като ги четох . Това си е статия в духа на "Осъзнаване на мястото на човешката цивилизация в света / респективно Земята / " . Ние сме си такива обичаме да се мислим за богове и се опитваме да смачкаме всичко и да подчиним всичко. Но не живеем само ние на тази планета . Успех с побратимяването , ама не ги разглезвай твърде много : ) .