сряда, 17 юни 2009 г.

Пепелянка

Отидохме вчера вечерта да се покатерим на скалите в Басарбово. И докато се чудех откъде да подхвана един маршрут и бях се покатерила не повече от метър по скалата и се въртях ту насам, ту натам, да си намеря подходящо място да стъпя, реших да сляза долу и да поогледам възможните хватки, пък тогава пак да тръгна. И аха да махна една клонка от една стъпка на маршрута - гледам, то не е клонка, а змия. Мъничка, бледокафява, с тъмни ромбчета по гърба. Въх! Пепелянка! Пък толкова малка беше, чак не ти идва да се уплашиш. Ама нали е най-опасната змия в България. Хм, точно преди няколко секунди почти си бях отъркала голите крака в нея и ако не бях слязла, щях да стъпя точно отгоре и. Спомних си, че скоро казаха за някаква жена в Русенско, умряла след ухапване от пепелянка. Хубава работа. Не мога да кажа, че се уплаших, но и не ми се умираше на скалите, ухапана от змия. Ако някой от вас се е катерил по скали, знае какво прегръщане пада на тази скали и как си залепен целият за тях и как бъркаш нагоре по дупките и търсиш да се хванеш. Е, мисълта, че там пъплят пеплянки е доста подтискаща.
Убихме я, като трябва да кажа, че Сашо действа много хладнокръвно, въпреки че знам, че ужасно много го е страх от змии. Той и затисна главата с една пръчка, а аз и смачках тялото с камък. Беше гадно и отвратително да я убия. Кожата и беше толкова изящна и изглеждаше толкова малка и беззащитна. Но се предполагаше че или тя или ние и.. нямаше как. Помолих я наум да ми прости и се надявах да отиде право в рая за пеплянки. Надявам се, че не се е мъчила много.

Днес прочетох доста за пепелянките в нета. Малко са противоречиви сведенията. Някъде казват че са много опасни, заради невротоксичното действие на отровата, другаде, казват, че едва ли не са безобидни. Доколкото разбирам силата на отровата варира изключително много в зависимост от екземпляра, времето и не знам си още какво. Някъде пише, че са страхливи, другаде, че при опасност нападат, агресивни били, преди да си сменят кожата.

Това, което със сигурност знам е следното:
1. Не се препоръчва да се изсмуче отровата от ухапаното, освен ако ухапаният е малко дете и някой има смелостта да рискува живота си за него.
2. Добре е да се пристегне над ухапаното, ако може. Да се избягва физическа активност и да се отиде възможно най-бързо в болница.
3. Ако има възможност, да се сложи лед или колкото може повече студени неща около ухапаното и над него.
4. Възможна е смърт от анафилактичен шок, така че, ако случайно има подръка антихистаминови препарати (Урбазон ) да се изпозлват. (Ъф, туй последното означава, че може да се получи нещо като алергия и от оттока буквално да се прекъсне подаването на кръв към мозъка, или да спре дишането. А антихистаминовите препарати са такива, дето... предотвратяват образуването на отток). Ако няма - пак студено, студено, колкото може по-студено.
5. При възрастен човек със среден ръст и тегло има горе-долу около половин час, преди да започнат да се проявяват сериозно симптомите от ухапването. Колкото по-малко се движи и колкото по-студено е, толкова повече време има.

За себе си си мисля, че трябва да се науча да убивам змии, ако се налага, бързо и безболезнено, без съжаление, но с уважение. И да нося дебели чорапи.

16 коментара:

loxs каза...

И какво щеше да ти стане ако я беше оставила да си живее? Или ако просто я бяхте изгонили от там?

Що се отнася до българските пепелянки, те действително са почти безобидни за здрави възрастни хора. Ухапването им е не по-страшно от ухапване от стършел. В общи линии единствения начин да умреш е от алергична реакция (въпросният анафилактичен шок). Ония страхотии дето си ги чела са по-скоро валидни за други членове на семейство Отровници http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8

Но независимо от отровата, всички същества имат право на достойно съществуване на Земята. Във въпросния случай натрапниците сте били вие. Единствено бих одобрил убийството на змии влезли в къщата ти.
Никакви приказки за змийски рай не могат да опростят убийството.
Единственият правилен подход в подобен случай е учтиво да се оттеглите от територията на животното.

Marin Guergov каза...

100% подкрепям loxs!

Unknown каза...

Ами, да ти кажа, и аз сега си мисля разни такива работи, може би трябваше да я оставим да си живее. Само дето тогава не знаех някои неща, които знам сега, знаех само, че се умира от ухапването и. И само дето сега си седя удобничко пред компютъра и си теоретизирам, също като теб. Като си на една педя разстояние, нещата изглеждат различно.

И все пак, на тези скали има забити клинове и направени маршрути и обикновено ходят поне по няколко души на ден да се катерят, а през уикенда стават наистина много. Там седим, спим, катерим се, по цели следобеди. Един вид, колкото ти е дом вилата на село, толкова и там по някакъв начин се чувствам в дома си, така че я преброих за натрапник.
Иначе, ако се замислим, цели квартали софиянци трябва да се изнесат, оставяйки домовете си на техните истински стопани - хлебарките.

Анонимен каза...

Не разпознавам змиите. На твое място не знам дали бих имала смелостта да я приближа и да я убия. За всеки случай и пред мен изборът щеше да е "или тя, или аз". Не мисля, че някой може да те вини за това, че си я убила. В крайна сметка не знаеш каква щеше да е реакцията на организма ти, ако те беше ухапала.

nase_to каза...

Тези скали са били място за живеене на змиите още много преди нас.Ние сме натрапниците в техния свят.
Другия път не я закачай и тя няма да те закача.не си ли чувства застрашена тя не напада.

Unknown каза...

Насе, ние сме натрапници навсякъде. Ние сме чума и тотално зло. Целият ни начин на живот е само смърт и рарушение.
Относно пепелянките, убедих личната лекарка да ми изпише Урбазон и ще си купя спринцовки и ще си ги нося с мен на скалите. Но въпреки това, не съм сигурна, че бих гледала с възторг увеличаващата се популация на пеплянки там. В крайна сметка, понякога просто интересите ни се пресичат и толкова.

Впрочем, би ми било интересно, кой от тук писалите защитници на горките змии е вегетарианец? Или те агънцата са по друг параграф?

nase_to каза...

Аз не съм,ако започнем да спорим на тази тема може да отнеме месеци.Но и двамата мисля знаем,че истината е някъде по средата.
А за пепелянките разбирам от познати,че навсякъде тази година са повече.Так,че ще трябва да внимаваме повече като си гледаме по често в краката.Другия начин е да си стоим в къщи.Но тогава няма да бъдем себе си,нали.

Анонимен каза...

ама, че си противна - не можа ли да измислиш по-жесток начин да я убиеш!!!

Анонимен каза...

Не ми се вярва чорапи да те опазят от ухапване, туристическите обувки са задължителни. Да ходиш бос в храсталака е някак безочливо.

Светла (една от всичките) каза...

Пепелянката е защитен вид с Приложение II на Бернската конвенция. Освен че си се натрапила на животното в територията, убила си го без сериозна причина (не те е нападнало, нали?) и така си нарушила Закона за биологичното разнообразие, ами си и тръгнала из природата неграмотна. Вземи се поинтересувай, поразучи - там, където ходиш, какво живее, какво поведение има, какво може и какво не може да се очаква от местните растения и животни, какво е позволено и какво е забранено да се прави с тях. А ти и след случката продължаваш да се държиш като истински "венец на природата" - погрижила си се за урбазон. Ега ти! Като се сетя, че и такива нещастници като теб и младежа, който е бил с теб, се имат за любители и радетели на природата, ми става едно такова гадно и безнадеждно...

Анонимен каза...

Абе, вие зоофилите съвсем сте изчаткали! Убила била змия, колко възмутително! Съвсем правилно е постъпила. Това вашето е смешен плач и окаян стремеж да минете за малко по-добри хора в собствените си очи.

Unknown каза...

Светла, моля прости ми, че не съм чела Бернската конвенция. Непременно ще си я намеря и ще я прочета цялата.
Освен това, обещавам че няма да си купя урбазон. Наистина е грозно и жалко да взема мерки да спася живота си, ако се наложи. Това е еснафско и просташко.
И вече няма да обирам хартийки и фасове след други "природолюбители", защото разбрах, че аз съм твърде жалка и гадна, за да се опитвам да направя нещо.

Вече и на мен ми е гадно и безнадеждно, сигурно това те кара да се чувстваш малко по-добре.

Анонимен каза...

Важное да се запази спокойствие за да се намали кръвната циркулация. Друго вайно нещо е да знаете дали имате алергии тип поленов защото е вероятно и към отровата на пепелянката да имате подобен. Така аз познавам уахапан от пепелянка и то възрастна. Нищо съществено не стана с него. Приличаще на ухапано от земна оса. Просто доста надуто и си мина след три дни. А аз да си призная хванах на скоро една пепелянка затворих я в едно бурканче, но една вечер я пуснах. За неин лош късмет едно таралеже и се зарадва доста.

Анонимен каза...

Светло ма ако чакаш да те нападни змията та тогава да я трепеш... кажи каде си да се обадя за катафалката? Много е лесно виртуални гангстери седете пред компютрите и приказваите колко били лоши другите. Ако на живо видиш змия какво ще направиш... ще се сетиш за конвенцийте мъчеики се да си спомниш какво пише преди да умреш? Странен избор но за разлика от вас някои хора обичат живота си. Днеска видях кафява тънка дълга змия в двора на къщата ми и чета по разни форуми та така стигнах до вас. Айде със здраве...

Анонимен каза...

Нискокачествен човешки материал.

Анонимен каза...

Моля ви не убивайте пепелянките, те са крехки същества. Убивайте жените, те са по-опасни! =)