петък, 11 ноември 2005 г.

Любими герои от книги

Любимите ми герои от детството до сега:
1. Алиса, героиня на Кир Буличов от "Момиченцето от Земята". Забвна, смела и готина. В 4 клас ужасно много исках да прличам на нея.
2.Мери Попинз. Една особена, вълшебна жена, която е уж така обикновена. Може да те заведе в странните чудни светове, криещи се зад сивия ден.
3.Атинянката Таис, от романа на Иван Ефремов. Танцьорка, поетеса, хетера. Независима жена, щедра в любовта, предана в приятелството... Ех, и досега си я обичам много.
4.Филип Марлоу. Едва ли има някой, който не го харесва. Пич и философ, носи на бой:)
5. Пиркс, звезден навигатор. На Станислав Лем. Чуден. Току спасява всички, а в същото време не спира да се бори със себе си и собствената си неувереност и съмнения.
6. Алексис Зорбас, на Никос Казнадзакис. Мъдър и див, топъл, нелогичен. Обича жените. Не се опитва да разбира себе си. Живее по инстинкт.
7.Майлс Воркосиган. Блестящ стратег, тактик и дипломат. Някой надмогнал недъзите си, за да бъде това което иска. Чаровен и сладък, умее да омгьосва жените:)
8.Принцеса Лей-Чери. От "Бърни Кълвача". Съвременна принцеса в изгнание. Мажоретка и екоактивистка. Вегетарианка. Няма никакви задръжки в секса. Никога не би предала любимия си.
9.Джетеро Хелър, от "Мисия Земя". Страшен пич. Опитва се да спаси Земята от нея самата. Позитивен и изобретателен. Любимец на жените.


И аз не знам защо ми се прииска да ги напиша. Просто ми е хуабво като си мисля за тях. А кои са вашите любими герои от книги? И с какво ви очароват? Моля, разкажете ми:)

11 коментара:

Анонимен каза...

Много интересна тема :-)
За Алиса, Мери Попинз и Филип Марлоу - и аз съм за. А освен това много обичах още:
1. Пипи Дългото чорапче - различна, шантава, много очарователна, смела и верен приятел;
2. Карлсон - заради това че можеше да лети и винаги внасяше спокойствие, дори и той да забъркваше кашите "Спокойствие и само спокойствие" :-) Къщичката му беше толкова кипра, че си мечтаех и аз да имам такава между комините на покрива;
3. Винету, Керът и капитан Ваймс - заради благородството им,
4. Тримата мускетари - заради вярната им дружба;
5. некадърният магесник Ринсуинд - заради великата му изобретателност да се справя със всякакви ситуации /мечтая си и аз да си имам такъв Багаж от крушово дърво, който да ми дава парички като ми трябват, да ми изкарва дрехите чисти и миришещи на лавандула и да ме пренася където си поискам/;
6. Белгарат, Белгарион и Поулгара - заради могъщите им способности и отдадеността им в борбата за победата на доброто над злото;
7. Джейн Еър - заради красотата на любовта й;
8. Шерлок Холмс и д-р Уотсън - невероятният тандем в разгадаването на какви ли не загадки;
9. Мери, Дикън и Колин от "Тайната градина" - заради упорството им да събудят живот в една изоставена и заключена градина и така да я възродят.
а има още толкова много...

Unknown каза...

:)) Като каза Винету, се сетих за първите си успехи в лигвистиката. Понеже Олд Шетърхенд и Олд Файърхенд бяха наричани и още Поразяващата ръка и Огнената ръка, съвсем логично си направих извода че "олд" означава "ръка":)

Анонимен каза...

дикън и мйката на дикън ми бяха изключително интересни, нямах търпение да стане дума за тях. даже от там съм се научила да асоциирам студените мочурища със здраве :)

забавни ми бяха и питър, люси, едмънд и ...как се казваше другото момиче от "лъвът, вещицата и дрешника" на к.с. луис?

от "тримата мускетари" най-много ме впечатли милейди - изключително умела интригантка и безспорно заинтригуваща жена.

кой друг...? баба цоцолана, емил от льонеберия, пипи (най любимата за всички времена), мечо пух, прасчо,кенга... божко-еколожко - наи-малкото водолазче, което измъкна амфората за музея от един потънал кораб :)

дърк струан - изключително оправен и леко загадъчем мъж, много ми прилича на моя :)

винаги съм ненавиждала алиса от страната на чудесата, мацката от "соларис", майката на божана от "железния светилник"... случайна, на теб кои герои са ти анти?

Unknown каза...

Опитах се да си представя кои герои са ми анти, но не мога да измисля нищо. То за да не ми харесва героя, а да чета книгата, значи трябва да съм била задължена да я чета, или просто да не е главен герой. А вероятно и в давата случая съм го забравила.

Анонимен каза...

Приятно ми стана да видя Пиркс и Mайлс Воркосиган в компанията на толкова други много популярни герои. :)
anonymous - относно "мацката от "соларис"" - с какво те кара да я ненавиждаш? Ако става въпрос за Соларис на Лем - там "мацката" има много интересна и незавидна съдба. През краткия си живот бързо се развива от безмозъчна кукла до истинска личност и накрая сама взема решение да се откаже от живота за да не пречи на "истинските хора" да крият гузните си съвести. Може би просто не си я дооценила?

Unknown каза...

Божо, а твоите любимци? :))

Анонимен каза...

Ами моите любимци...
Много са. Аз не обичам да правя класации, както на любими герои и произведения, така и на приятелите си - никога не мога да кажа, че този ми е по-голям приятел от онзи. А определено имам много любими книги и герои.
Но все пак да спомена някои. За Майлс и Пиркс вече стана ясно. Но любимци ми са не само "печени типове", за това ще изредя малко от "другите" - например неудачниците Ричард Грегър и Франк Арнолд на Шекли, Грегъри Паул и Майкъл Доновън на Азимов (За тях някой сеща ли се? Защото ако кажа Илайджа Бейли или Сюзън Келвин съм сигурен, че повече хора ще се сетят :) ), Олеся на Куприн, Кандид от "Охлюв по склона" на братя Стругацки, "Героят на нашето време" и Остап Бендер (макар че по социалистическо време ни учеха, че хич не трябва да го харесваме последния :) - е, предпочитам да нямам икономически отношения с него :-D ).
Особено любим ми е старият Qfwfq от "Космически комедии" на Итало Калвино - във всичките му перипетии сякаш виждам себе си :)

Анонимен каза...

Ричард Марчинко - просто е истинският шеф - от тия, които първи разбиват с шут една врата, зад която ще се стреля.. И защото никой не се натиска за мястото му...

Митичен герой за обкръжаващите ни типове мъжки характери ...

Unknown каза...

Аааа, Дъ Биг Дик. Как съм можала да го пропусна.

Анонимен каза...

Радвам се, че го оценяваш и ти ..

Анонимен каза...

хей, таня ... с тези герои и тези коментари към тях, които си написала, определено искам да се запозная с теб ;)))) Има 82% съвпадение, което си е доста ;)