петък, 18 ноември 2005 г.

И пак за презервативите

От предния пост остана една недовършена дискусия, а именно "за" и "против" презервативите. Аз мислех че това е нещо което се разбира от самосебе си. Но се оказа че греша. Ето някои мнения:
***
spartster said...
случайна: докато не направят презерватив с чуствителността на епидермиса ми, нямам намерение да използвам кондом, дори да го излеят на собственият ми еректирал член. при мен не е проблем само размера. искам да усещам, а не да влизам и излизам "някъде". иначе чудесно се справям и с ръцете си. сещам се за една банална приказка - който го е страх от мечки, да не ходи в гората. избора е персонален за всеки. който обича латекс, кевлар, гума или найлон да отскочи до най близката аптека. който обича да усеща - да търси!


Божо said...
>. като стане дума за презерватив, цялото удоволствие от разговори, намигвания, докосвания, целувки, галения, и т.н. в един миг се превръща в тъпа фраза: "имаш ли презерватив?". "
Ами spartster , трябва просто "тъпата фраза" да се превърне в нещо, което се разбира от самосебе си. Просто трябва да поексперементираш и да намериш презервативите, които са подходящи за тебе и няма да имаш проблем. Секът без презерватив е пълна безотговорност като към партньора, така и към себе си. Както и към евентуални следващи партньори и на двамата.

spartster said...
божо: не знам точната дата на изобретяването на презерватива, но се чувствам точно толкова безотговорен, колкото и всички останали преди да го открият. ако ви харесва се целувайте през найлонови торбички, галете се с ръкавици и се къпете с дрехите. а, и не забравяйте и за вашия приятел презерватва - докато го има ще живеете 1000 години.
***

Моето мнение е някъде по средата. В смисъл, може би нещата са по-истински когато всичко е "начисто", но за да могат давама души да си позволят това един с друг, трябва наистина да са начисто. Да са постоянни партньори, да се решили че са заедно. Да отидат да си направят всички възможни изследвания, ама всички. Както жената, така и мъжът. И после да решат проблема с противозачатъчните. Тогава могат да се радват един на друг без притеснания. И ако някой от тях реши да прави секс с друг, ок, но нека тогава вземе предпазно мерки. Понеже аз лично не намирам изневярата за предетелство, но безотговорността, да.

22 коментара:

Анонимен каза...

Ами Случайна, всъщност моетомнение съвпада с твоето. Не бях го писал, защото смятах, че се подразбира, но ако хората имат постоянна връзка и наистина са отговорни - тогава презервативите не са задължителни. Във всички други случаи просто не бива без тях.

Lana каза...

Ето го и моето мнение: съгласна съм със Случайна и Божо.
Но при мен противозачатъчните таблетки не са решение - поради някои подробности, засягащи здравето ми, лекарят ми ме посъветва да забравя за тях.
Има много други контрацептивни методи, знам. Да, ама на вас иска ли ви се да планирате примерно, че след 2 или 3 часа ще правите секс?
Затова предпочитам кондомите - те винаги са в шкафчето до леглото и не отнема повече от няколко секунди!
Не става въпрос за доверие - просто и двамата не искаме деца в близките няколко години. А колкото и да е малък рискът от бременност при т. нар. прекъснато полово сношение, аз просто не искам да го поема със всичките му евентуални последствия.

Unknown каза...

А, да, и по въпроса за "първичността" на усещанията...Нека не си правим илюзии. Животните правят секс без презервативи, наистина, но и постоянно гледат потомство, например. Ако искаме безопасно да си доставяме удоволствие ей така, всеки ден, се налага да се събразим с известни неудобства.

И ако твоят свещен член не може да понесе безчувствието на презерватива, защо мислиш че една жена е длъжна да понася хормоналната буря, която "безобиидните" противозачатъчни събуждат в тялото и, или инфекциите и възпаленията от спиралите, или писъците на абортите?

Unknown каза...

Не мисля че дължиш извинение на някого, както и че някой ти дължи извинение за това, че не е съгласен с вижданията ти. Това тук не е другарски съд, а разговор, който избива на разгорещен спор отвреме-навреме. Нищо повече.

Inks каза...

Вие явно сте от друго поколение, убеждавам се все повече.
Никога досега не ми се е налагало да поставям под въпрос използването на кондом; вярно е, че не подържам long-term relations, но дори и да беше така, сигурно пак щеше да е същото. Но такива сме ние, 20-годишните - непоследователни и в повечето случаи с някаква сексуална история зад гърбовете си, без никакво желание за деца или STDs. С няколко думи - we don't give a shit 'bout the sexual revolution. Fuck responsibly!

Анонимен каза...

IMHO prezervativite sa izmisleni predi mnogo vreme ot nqkakvi bezotgovorni hora :)
da, tochno taka - hora, koito ne sa iskali da poemat otgovornostta ot tova da imat deca!! chuite se samo be...kva e golqmata napast, ot koqto bqgate??? decata vi! vashite!
sega she kajete "venericheski bolesti, ala bala" ama tuk stava vupros i za drugi protivoZACHATUCHNI!!!
"bezOPASEN sex", "ne iskame deca".... koga uspqha kapitalistite ot "semeino planirane" da promiqt i bulgarskite mozuci??? uj za da se "predpazi" mladejta pochnaha da se propovqdvat prezervativite v uchilishte... daaaa aide urush kupuvaite prezervativi, kupuvaite protivozachatuchni....kupuvaite, kupuvaite, kupuvaite... :)uchete se da vi e strah ot decata, koito moje da se pruknat (vashta plut i kruv) i za nishto na zveta ne se ostavqite nqkoi da vi priduma da gi JELAETE... :D
aide svurshih. zdrave jelaq :)

Lana каза...

Абе, Анонимния/та, като имаш смелост да съдиш другите, що нямаш смелост и да си напишеш името?
И отговорно ли е да създаваш деца, ако не можеш да се грижиш за тях в момента? И като живея в UK, това не означава, че тук не ти трябват пари за да гледаш деца.
Знаеш ли колко струва на месец детската градина на едно дете? £750! Да ти ги обърна ли в левове по курса на деня, или поне знаеш да смяташ?
Тука заплатите почват от £220 на седмица, обаче като си платиш данъците, осигуровките,застраховките и сметките, не ти остават повече от 300-350. И то ако не живееш под наем или не изплащаш къща. И тук майчинството е 2 месеца. Като станат бебетата на 2 месеца - отиват в детската градина, а майките - обратно на работа.
Освен това трябва да осигуриш на децата си определени условия на живот, иначе като едното нищо ще ти ги вземат, ясно ли ти е? Би ли живял с удоволствие, ако създадеш деца и после от социалните служби ти ги вземат?
Аз не мисля, че съм безотговорна - напротив, даже постъпвам много отговорно. Като мога да си позволя да гледам деца, ще го направя.
Не съм животно или ромка, да създавам деца и после да ги оставям да се грижат сами за себе си, или да прехвърлям отговорността за това на държавата.
Случайна, прости ми острото изказване, но тоя път ми се пална фитила! Съжалявам ако съм те обидила!

Inks каза...

Заставам твърдо зад Хеката - ултра-идиотско е да раждаш деца, ако не си сигурен, че можеш да си го позволиш финансово, а и не само.

анонимна: хубаво де, деца - деца. 1, 2, 3 - ми после? като циганите?!
а тия дето нямат гаджета или съпрузи? а 16-17 годишните момичета? никакъв секс за тях? малке тъпо, а?
темата е дали да ползваме кондоми, а не дали да раждаме деца или не - между двете неща има значителна разлика.

Анонимен каза...

Аз пък не съм напълно съгласен с Хеката.

Човек никога не може да си позволи финансово деца. Все нещо няма да им стига - хляб ли ще е, или трета бавачка плюс кола и вила, няма значение. Въпрос на критерии е. Като един мой познат, който държи 4 бингота в София, и вечно "няма пари". Вчера ми се оплака, че колата му вече е на шест месеца, а няма пари за нова - по-точно има, но той иска брониран джип Мерцедес, а за него ще трябва да чака още цял месец, докато ги събере...

От друга страна, нашите прадеди определено не са могли да дадат на децата си дори това, което ромите днес могат да им дадат. Но не са се пазели от тях, защото са знаели - всяко дете е щастие. Да наречем ли прадедите си ултра-идиоти? Повечето от нас сигурно ги има на този свят благодарение на тяхното желание за деца...

Да, да се правят деца по "цигански", без мисъл как ще живеят, е крайност. Но това да се чака да можеш да "осигуриш финансово" децата пък е другата крайност. Защото то идва, когато портфейл и банкова сметка прелеят - а на мен такъв случай не ми е известен.

Може би ни е нужен някакъв баланс. А какъв точно - всеки има право да реши за себе си сам. :-)

Unknown каза...

Anonimous: Не зная пола ти, нито на колко години си, но бих предположила че си мъж на повече от 35.
Не зная дали ние сме по-наплашени от децата, които бихме могли да имаме, отколкото нашите майки. Спомням си, че съм чела някакви изследвания за сексуалността на жените, стари изследвания. Там се казваше че жените в менопауза показват рязко повишаване на сексуалността, което е по-скоро странно, понеже тогава всъщност те няма как да заченат. Изказано беше предположение, че освобождаването на сексуалността им се дължи на отпадането на страха от забременяване. Спомням си, че като го четох се ококрих. Видя ми се невероятно странно. Но после си представих всичко, което се е случвало с едно момиче "надуло корема" преди ...40 години например. Дори и омъжена щастливо, една жена разбира колко е трудно с всяко следващо дете. и в един момент вече не иска повече. Нашите деца не са като малките на животните, след година-две да ги изоставим и да се посветим на новите. Децата се трупат и ангажиментът става все по-голям, за цял живот. Затова когато поемаме този ангажимент, това трябва да става съзнателно и отговорно.
И едно последно нещо. Помислих, че си мъж, понеже само мъж би подценил силата на желанието на всяка жена да има деца и да го направи в първия възможен момент, когато реши че се чувства достатъчно сигурна.

Хеката: Не си ме обидила с нищо. Съгласна съм с теб.

Григор: Мисля, че всеки човек се опитва да осигури на децата си нивото, което е свикнал да има. Нивото на кръга, в който се движи. Което е естествено. Понеже социалността е едно от основните качества на човека. Той иска да бъде приеман от хората в своя кръг. Ако някой клошар ще е щастлив да намери за отрочето си коричка мухлясал хляб в кофата и да му я подаде с блага усмивка, ти би искал да му купиш хляб от магазина, нали. Някой вероятно ще иска да купи на детето си пасти. Друг - "Мерцедес". Така че всеки сам преценява доколко може да осигури това, което смята за необходимо.
А че децата са скъпо удоволствие, съм се убедила сама. Ужасно е лекарката да те пита от кой сироп да изпише, от скъпия, или от евтиния. И ти казваш, ами пишете и двата. И после си блъскаш главата, дали да вземеш пари назаем за по-скъпия, или да си кажеш че и двата са еднакви и да купиш по-евтиния и да се чувстваш като отрепка. И сърцето ти да се свива, дали детето ти мръзне с евтините обувки от изкуствена кожа, които си му купила, защото расте бързо и не можеш да си позволяваш всеки сезон хубави обувки от по 45 лева. Искаш детето ти да плува? 30 лева на месец. Айкидо? 25 лева. Танци? 20 лева. Нямаш пари? Няма да ходи. На работа си? Занималнята е 150 лева. Намаш пари? ще се мотае по улиците. Те такива като него измръзналички и безпризорни има кой да ги намери. Ако не са педофилите, ще са наркопласьорите. В най-щастливия случай ще е някоя секта. Хайде сега умножавай това по две, после по три, по четири, да видя до къде ще ти стигне куража.

Анонимен каза...

Zlatni ti usta grigore :)
sluchaina i vsichki ostanali, da me proshtavate no ne mislq, che ste pravi.
kazvam se magdalena sokolova i ne si pisah imeto za da predpazaq anonimnostta na drugi hora svurzani s men (supruga mi). na 24 godini sum i imam 3 deca. mechtaq si za oshte 2 momichenca. jivqla sum i s malko i s mnogo (detstvoto si sum go prekarala v USA, kudeto mislq, che usloviqta za otgejdane na deca sa shodni s UK). tam sum rabotila kato detegledachka ot 14 do 16 godini. zabremenqh za purvi put na 18 i se omujih, jivqh dosta vreme v tova, koeto mnogo hora biha narekli "mizeriq" ili "edvam svurzvahme dvata kraq". vse oshte jiveem pod naem i nqmame pochti nishto, keto da narechem svoe. decata ni sa zdravi, umni i razbrani. dori v nai-tejkite ni dni az sum stoqla v kushti da si gi gledam i da si gi vuzpitavam, i sum razchitala na muja si da "snabdqwa". muja mi nqma nikakvi kvalifikacii, kakto i az. no tova, koeto ima e moeto doverie i vqrata mi v nego. v momenta toi sigurno pravi poveche pari to kolkoto nqkoga sme si predstavqli, a i az veche rabotq (ot vkushti - pomagam s kakvoto moga). mnogo puti sum si mislila za abort - osobenno s purvoto mi dete, koeto v momenta e chovecheto deto nai-mnogo mi ulesnqva jivota. sluchaina, ne si prava - s vsqko sledvashto dete stava vse po-lesno ako gi tretirash kato hora i im dadesh rabota. taka i te se chuvstvat polezni. inache da, dete bez rabota, motaeshto se po ulicite e lesna mishena za vsichko, no izmruznalostta mu ne mislq, che ima nqkakvo otnoshenie tuk :)
ne mi se shte da obrushtam temata v neshto suvsem drugo, prosto si misleh za populqrnoto otnoshenie kum decata v momenta. mi che te sa chumata na veka... zashto? nqkoi zamislql li se e ot kude idva tova otnoshenie? koi go e startiral? predi, kakto grigor spomena, izobshto ne e bilo taka. i... kakva e polzata ot tova da kutash pari za da mojesh edin den da kupish na deteto si tova koeto TI si reshil, che shte go napravi shtastlivo kato mu otnemash ednichkoto neshto, koeto mu e nujno za shtastliv jivot - tvoeto jelanie?

Unknown каза...

Магдалена, благодаря ти за искреността. Да си призная, възхищавам се на това което описваш. Едва ли има жена, която да не си мечтае за същото. Но все пак мисля, че твоето положение е по-скоро изключение, отколкото правило. Защото, ако посмятаме малко... Една заплата на неквалифициран млад човек е около 300 лева. Нека е 400, ако работи много много. Апартамент под наем където да се съберат семейство с три деца е поне 200лева, ако е в краен квартал. Там пък има разходи за транспорт. Да предположим, че не използваш памперси. Да предположим че не ти се налага д а купуваш лекарства. издръжката на едно дете, дори малко е около 60 лв на месец при стриктни икономии. Остават отопление, храна за вас и други дребни разходи, за които се оказва, че ви остават около 20 лева. Не мога да си го представя това, както и да го смятам. Не знам какво е за теб "пълна мизерия" след като си порастнала в Щатите. Всеки има различни представи. Аз познавам жени, на които храната им е две филии с маргарин на ден, за да могат да купят на децата си учебници на старо.
Но за това, което е твоето семейство те поздравявам и даже бих казала че ти завиждам. Надявам се един ден да си родиш и момиченцата за които мечтаеш. Ако без да искам съм те обидила, извинявам се. Пожелавам ти всичко най-хубаво.

Анонимен каза...

тези теми наистина са доста пиперливи,
и разпалените ни коментари доста разбъркват дискусията,
поуката се поизгубва, но удоволствието от забавлението остава:)

а и Случайна така ги подбира:)

аз като участник прибързал със забавлението
и длъжник на дискусията бих споделил:

-относно размерите на презервативите:
модерни времена са, за което не се е сетил човек него не е намерил,
полезно е, и макар с известна неохота всеки от нас ще си намери размера:)

-относно това дали да се ползват презервативи въобще:авторката на темата
ми се струва имаше впредвид използване за предпазване от венерически болести,
съгласен съм с нея и с останалите хора, които гледат предпазливо на случайния сексуален контакт.

... съвсем естествено обаче дойдоха коментари и от други, развълнувани силно от изпозването на кондома
за предпазване от нежелана бременност и съзнателния контрол на раждаемостта,
което е също сериозна тема.
Както и при всяка от останалите дискусии,
дали ще родим истината в спора не се знае,
но определено играта на лагерен огън е много забавна:))
Личното ми мнение е просто:
Момчета, жените знаят най-добре:)

Нали така, дами:)))

Анонимен каза...

:) d'anton, moite nabludeniq puk pokazvat, che po-chesto se sreshtat umni muje otkolkoto umni jeni
kakto i da e; sluchaina, proshtavai, az vse se protivq na ideqta da si napravq blog - nqmam vreme za poddrujka puk i ne sum sigurna che iskam, no kogato iskam da izrazq mnenie parazitstvam po chujdite blogove (malko nechestno). koito ima kvo da mi kaje po temata za rajdaemostta - 104222993 UIN. izvinqvam se za neshtoto, koeto se okaza offtopic.

wankata каза...

брррр, Случайна каза, че ще се забавлявам, а на мен ми настръхна косата! Много сериозни теми, ей!
Не знам откъде да започна. За презервативите съм съгласен с мнението на мислещите хора, а именно, че те са задължителен/брачните партньори, които (може би) биха могли да си имат доверие са др. категория/, но темата за децата вече е много сложна.
Аз съм малък(Макар че Маги ме изуми... Та вече не знам колко съм малък...) и не ща да имам деца. Не искам и след десет години. Причините са чисто егоистични. 1 Не мисля, че мога да поема таква отговорност. Не заради възрастта ми, а заради начина ми на живот, вярванията ми и т.н. Аз съм си лимка по природа и самата мисъл, че не съм свободен/дори да не ми е притрябвала свобода/ ще ме убие и хич не ми е до това.
Искам си собствения живот, а за деца има кой да се грижи - добри и стабилни хора като Магдалена.
Но дискусията си е вярна. Според мен, не трябва просто така да се правят деца. Трябва да сме сигурни поне за момента, че можем да осигурим оцеляването им. Оцеляването са чисто физическите им нужди от вода, храна, топли дрехи. Това е абсолютния минимум, ако не сме сигурни - да не ги правим. Другото са гъзарийки. Човек и неук и без телевизия и без куп други работи може да е щастлив. Но ако говорим така обобщено... Вие казвате НЕ на контрацепцията. Маги, виж мен, студент на 19 в чужбина. Аз сам не мога да си поемам разходите, камо ли да поема на дете. Да, ако зарежа следването и бачкам нон стоп ще мога. Но ако не зарежа следването, а го довърша после ще мога да направя много повече за 2 деца. Така и те ще са по-задоволени/не е гаранция за щастливи/ и аз ще съм по-спокоен и ще са две, а не 1, което значи, че ще съм направил нещо добро срещу застаряването на Европа...
Така де и аз като Жужа ти се възхищавам и ти пожелавам успех, но не мисля, че това е правилния начин. Не и за мен.
Григи, прав си, напълно си прав, затова и тук поставих минималната граница и разграничих щастлив от задоволен. И все пак има моменти, в които не можем да правим деца. Защото има и хора, които не могат да изпълнят тези прости критерии/аз например./.
А презерватива иначе не е толкова лош - аз винаги имам по няколко, че да не ми се налагам да чакам да падне и да тичам до ъптеката;) Пък и в Германия аптеки? Денонощни? ХАХАХА! Сигурно е една за целия бундесланд!
Ей, хубаво нещо са дъвките... gummi-те де;)
А иначе децата са страхотно нещо. Най-обичам като пътувам в метродо да се качват бебета. Невероятна усмивка дръпвам:) И ми се оправя деня моментално. Страхотни са. Но не и вкъщи... Така че правете деца мъдро, правете секс предпазливо и най-вече правете повече любов и по-малко секс и не забравяйте, че ако някой реши да прави война трябва да му се скараме!

Анонимен каза...

>"Така че правете деца мъдро, правете секс предпазливо и най-вече правете повече любов и по-малко секс и не забравяйте, че ако някой реши да прави война трябва да му се скараме!"

Жив и здрав да си, wankata :)

Unknown каза...

Ванка: :))) Сигурна съм че някой ден, като му дойде времето, ще станеш татко за чудо и приказ:)) А дотогава....:))) присъединявам се към Божо:))

Анонимен каза...

Магдалена:
Маги, твоята позиция събуди основателно
уважение у всички, а аз ти пиша защото мисля, че не ме разбираш правилно:)

не казвам,че жените са умни и преценката им е перфектна, а че ако една жена почувства момента настъпил всичко останало е ала бала:)) , дори свободолюбиви симпатяги като Wankata или хард-лайнери като Spartster падат под ножа:))))
...така че поздравявам те и аз,
нека ти върви все така и дано
лоялната ти интуиция е заразна,
всяка жена я заслужава:)

wankata каза...

Е, след някоя друга година ако не е свършил света може Случайна да ми честити сватбата в блога си:P Но ако това стане, обещавам да черпя всички, които са коментирали в този пост по една бира:)))) за изгубения бас:)
И понеже съм тръгнал да се шегувам още едно в кръга на шегата/моля не го възприемайте както ще го възприемете/
Няма нужда от аплаузи, няма нужда...:)))) Пазете ги за Маги - тя ги заслужава! А спарстер като пикае в мивката дали сам си я чисти после?...

wankata каза...

Странно, но това, което си написал след:"мислех като теб, тогава и аз..." по някакви необясними причини не се пресича на грам с моето мислене/поведение. Но няма какво да се дращим на линча основа тук. Просто сме различни:) Трябва да е цветно, иначе не е интересно, нали?

wankata каза...

Понеже spartster не се осмели да го каже ясно, аз да го кажа вместо него:
Spartster обяви, че влиза в партията на въздържателите;)
Или казано по нашенски: Има да чакаш...;)

Анонимен каза...

:)))

Ванка, виждам надежда в теб:)