четвъртък, 22 декември 2005 г.

Елхите

Коледата настъпва с пълна сила, както всяка година. Неумолима. И не знам за коледните чудеса, но коледните ужаси са навсякъде.

Да си поговорим за коелдните елхи, а? Извинете за изтърканата тема, обаче като мина покрай Чаталджа и видя всичките "милосърдни християни" , които настървено избират най-хубавото от безмилостно изсечените елхички, за да украсят подобаващо дома си...И кръстачаките, които чевръсти търговци забиват здраво с пирони направо в стъблото на дървото...Повръща ми се. Не съм религиозна. А цялата паплач дето се кръсти в църквите и слуша пеенето на мазни попове и пали някакви свещички и после си отива с чиста съвест в къщи, може да се замисли колко от идеята на християнството изобщо е останала. И като чуя аргумента "Ами все пак друго е да ти замирише на бор в къщата", ми идва да псувам! Мамичката ви, жалки тъпи еснафи, що не си купите ароматизатор "бор", от скъпите...дето ги рекламират по телевизията? Тъкмо ще ви пасне идеално. Ама истинското е най-хуабво, нали? Да отрежеш, да накълцаш, да разпънеш на кръст едно дръвче, което даже не е успяло да порастне, да си го замъкнеш в къщи, да го накичиш с лъскави боклуци и доволен да вдъхнеш с пълни гърди аромата на възвишено коледно настроение. "Джингъл белс...".

Хора, купете си изкуствена елха! Украсете я с гирляндите от изкуствени матеиали, сложете пластмасовите играчки, после лемпичките, заместващи опасните истински свещички. Отпийте от виното с консервант и се усмихнете! Усмихнете се широко, защото колкото и объркан и безнадежден да е животът ви, днес вие спасихте едно живо същество...

19 коментара:

Анонимен каза...

Много силно - хареса ми, сега ще го вмъкна в моя пост, заслужава си да се прочете.

И темата не е изтъркана изобщо - докато се секат дръвчета ще е актуална, защото всички /напоследък вече не толкова, но все още са много/ купуват дръвчета, които са расли поне 7-8 години, за да стигнат до този размер, за да си задоволят единствено някакво съмнително чувство за 2 седмици и после - айде на боклука. А кой от тях сади изобщо?

Unknown каза...

Да Таня, това което ти беше написала в блога си много ме стопли и ми хареса. Ужасно съм щастлива, че енергичен и силен човек като теб е на добрата страна, каквото и да означава това:)))

wankata каза...

Съвет:
Край аспарухово има много хубава борова гора. Отидете, разходете се, ама така рано сутрин, когато наистина мирише на хубав, маглата таман се е вдигнала и всичко е свежо и ароматно. А между другото, ако искате удовлетворението да е пълно, хванете и една торбичка и едно малко найлоново пликче под ръка, защото сигурно ще видите остатъците от нашата цивилизация, които далеч не миришат толкова хубаво...

Анонимен каза...

Горещо подкрепям!

(Кое от всичкото ли? Защо, много ли са различни тези неща? Дали случайно не са едно и също?)

Благодаря ти за включването към темата, Жуже! И дано те прочетат колкото се може повече хора - и да се замислят!

Анонимен каза...

save the rain forest! save the baby whales! kill the baby humans :)

Анонимен каза...

"Коледните ужаси са навсякъде"...?
Странно, аз пък виждам усмихнати хора които си казват "Весела коледа". А, както пее Луис Армстронг в една прекрасна песен - They're really saying "I love you".
Отсечено дърво, което е нямало никога да бъда посадено ако я нямаше Коледа и красивите ритуали около нея?
Милосърдни християни, решили да зарадват децата си с истинско дръвче (от специално засадените, не от горета), за да породят в тях духа на радост и любов - смисъла на Коледа. И как смеят те след като са грешни да идат в църква, да запалят свещ и да се помолят и да имат нахалството да се чувстват облекчени и пречистени след това?
Хора, кичещи разни неща с "лъскави боклуци", които обаче раждат усмивка на лицето на всеки който мине покрай тях. А усмивките са заразни. А Усмихнатите са щастливи а щастливите правят добро.
Хора, оцветете дървени... ух, не, пластмасови, яйца за великден защото иначе убивате малки птички преди още да са имали шанс да живеят.
Да спасим веднъж, на Коледа, едно дърво и да успокоим съвестта си и отвлечем с това вниманието си от нашия "объркан и безнадежден живот". Благородно. Или може би да внесем Надежда, Любов, Вяра и щастие в него, и в този на децата си, жертвайки едно дърво?
Не води децата си сред природата, ще стъпчат цветя, ще умрат мравки ... купи им ароматизатор, пластмасови цветя и хубав климатик да пречиства въздуха.
Живота ти ще е объркан и безнадежден но колко много ще спасиш.

Само аз ли виждам нещо неистинско и неестествено и неправилно и недобро?

Надявам се, че си вегитарянка, иначе, може би, е хубаво да преусмислиш отношението си към живите неща, и важността и поводите при които е смислено да се отнеме живот.

P. S. Извинявай, за горното. Знам, че го правиш за нещо хубаво. Само исках да ти дам друга гледна точка.
Нека е елхичка в саксиика. Съвестта ти ще е спокойна,и не само ще спасиш а
и ще отглеждаш дръвче. И ще му се радваш не само на коледа. Но недей с изкуствена елха. Истинските неща са все по-малко.

Unknown каза...

Позна, че съм вегетарианка. Не знам в кое точно църковно училище си учил правопис, но не си напреднал много.
Колкото до истинските неща, едва ли някога ще разбереш, че те не са за консумация. Знам че се услаждат, затова и стават все по-скъпа стока. Само за тази тъпотия дето си написал, за елхичките, дето били посадени, за да бъдат отсечени за нечий малоумен кеф, заслужаваш напълно безсмисления си живот. Толкова.

Анонимен каза...

dokolkoto zabelqzvam hristo ne smqta SVOQ jivot za obezsmislen :) naprotiv. i az se suglasqwam s nego. sluchaina, ti shtom ne qdesh jivotni...kakvo qdesh? ne li razsteniq, koito bezmilostno ubivash za konsumaciq????

Анонимен каза...

Мисля, че идеята е ясна за всички.

На теория, елхичките, които се продават по пазарите, са били посадени, за да бъдат отсечени. Или пък са били отсечени при прореждане на гора... Само че на практика над 90% от тях са просто изсечени, за да се продадат - а иначе щяха да си растат щастливо.

Не зная дали пластмасова елхичка е по-добра идея от дръвче в саксия, или обратното. Но и двете са много по-добри от отсечено дръвче. Така че за мен вариантът за тази Коледа ще е някой от първите два. И за всички следващи Коледи, надявам се, също.

За протокола: дори не съм вегетарианец. Но ако утре се появи изцяло синтетично месо (а и вегетарианска храна - и растенията са живи), съвестта ми ще е много по-чиста... А пластмасови елхички, и елхички в саксии има днес, на пазара.

Така че моят избор е направен. А вашият - както щете. Някои неща насила не стават.

Анонимен каза...

Магдалена, научи се да си пишеш името и д а пишеш на кирилица.

На Христо искам да се извиня. Не че съм се съгласила с него, но грубостта ми в отговор на съвсем учтивия му и добронамерен коментар беше неуместна. Просто бях преуморена като го прочетох и нямах сили да обяснявам, а направих по-лесното, напсувах го. Извинявай, Христо. Някой ден може би ще ножем да поговорим надълго и нашироко за тези неща и ще имам възможност да ти обясня защо аз чувствам нещата по този начин и да излушам, защо ти смяташ иначе.

Колкото до необятната тема за хищничеството като природа на хората...Сигурно е естествен стремежът на всеки вид да надвие над другите, да се храни от тях, да господства. И в общи линии притискайки другите бива притискан, изяждайки бива изжядан и така се крепи равновесието. Една естествена регулация. Само дето ние сме в ролята на тези дето сами трябва да се регулират. Да се научат да ограничават хищничеството си, за да не се наложи да се самоизяждаме после.

Анонимен каза...

извинявам се за латиницата,не съм видяла мястото, където е оказано, че не се препоръчва. не си харесвам името. мисля, че е безотговорно да се убиват елхички за коледа, но мисля също, че е лицемерно да се повдига въпроса. ти убиваш ли растения/жовотни/хора по свое усмотрение? ако да, тогава какво ти дава право да съдиш другите?

Анонимен каза...

Магдалена:

1. Името ти е красиво. Ти ако искаш, не го харесвай, но много други хора го харесваме (питай Томи :-) ). Така че не се притеснявай от него - пиши го, ще ни направиш удоволствие. :-)

2. За лицемерието - не съм съгласен.

Единственият начин да престана да убивам е да престана да живея. Да се храня - защото всичко, което бих могъл да ям, е било убито, или нещо е било убито, за да го има. Да ходя - защото всяка моя стъпка смазва невинни мравчици, бръмбарчета и още по-дребни животинки и растения. Да съществувам - защото във всеки един миг имунната ми система убива милиарди микроби... Не съм съгласен да умра.

Но и не искам да убивам, когато мога да не го направя. Именно това е, което имам избор дали да сторя. И затова не съм съгласен, че е лицемерие да не убивам, когато мога иначе, само защото убивам, когато не мога иначе.

Напротив. Според мен е лицемерие да продължиш да убиваш, когато можеш да откажеш, и да се оправдаваш с това, че убиваш, когато не можеш да откажеш.

Поне аз виждам нещата така. :-)

Анонимен каза...

Магдалена: Не знам дали думите ми са евтино правене на интересна. Написах това което чувствам. Не СМЯТАМ че пазарът за елхички е ужас, УСЕЩАМ го. Вечра пак минах от там. Като наредени бебета в епруветки. Искаше ми се да помилвам някое клонче, да им целуна бодличките, да ги прилаская всикчите за малко. толкова малко им е останало. Умират. Да поседя сред тях и да поплача.

Анонимен каза...

Имаш ли дете вкъщи?! И искаш ли за Коледа да му извадиш прашен предмет от някой шкаф? Говоря от позицията на дете, за което Коледа е мъкненето на елхата вкъши и питката с късметите и винаги ще е така! Покрепям идеята за саксията, но за съжаление нямам двор, в който да я засадя и това неминуемо ще ме превърне в "убиец". Усмивката на дете струва ли си смъртта на дръвче... не знам! Знам само, че докато са правили пластмасата за изкуственото сигурно това дете е погълнало с мъничко повече вредни вещества?

Анонимен каза...

има опция "анонимност" харесва ми да я ползвам, въпреки че всички знаят кой/коя съм :)
може още много да се каже по темата, но явно целта не е да се стигне до някъде, целта е случайна да попсува публично тъпите еснафи. блога си е нейн, какво бихме могли да и кажем? трябва човек да си има място където да може да си излее емоциите.

Анонимен каза...

Анонимус#1: Имам дете в къщи. И то никога не казва "Мамо, ще купим ли елхата?" а "Мамо, ще сглобим ли елхата?" . За него Коледа е изваждането на старателно опакованата елха от шкафа, изваждане на старателно опакованете играчки и укасяване. И после Дядо Коледа оставя подаръци. За мен някога Нова Година беше украсяване на естествена елха, слагане на щипки със свещи по нея и после идваше Дядо Мраз. Не ми се впуска в подробности, но разликите са повече от десет. Въпреки това и аз и той сега сме били щастливи от празника. Традициите се променят твърде бързо.
Децата се усмихват на това, на което ги учим да се усмихват. Не е нужно непременно да сечем дръвчета, за да са щастливи.

Анонимус#2 Може би малко надценяваш популрността си, понеже аз лично не се сещам кой/коя си. Анонимност се избира обиновено от хора, които се страхуват или срамуват да застанат зад думите си. (Изключвам тези, които не са успели да се справят с формуляра. Именно заради тях не трия всички анонимни коментари.) Дискусията, както виждаш, все още е отворена, така че всеки има възможност да каже всичкото много, което иска, по темата. Но ако ти, чуствайки се един от тъпите еснафи, които псувам си се обидил/а , мога да рзбера донякъде раздразнението ти. И нищо не мога да направя по въпроса.
И да, емоциите са си мои и истински. И наистина блогът ми е мястото да ги излея. А ти се замисли какво точно правиш тук. И като си отговориш откровено на този въпрос може би ще разбереш по-добре нещата.

Анонимен каза...

Към Нова година
Какво ли им носиш ти Нова годино,
та пищно те стрещат кат в приказен сън?
С кристалните чаши, с кипящото вино,
на тяхното чукане сладкия звън.
Защо те очакват?
Нима не съзират,
че всяка кат тебе оставя следи,
мъничките радости с тебе умират
и раждат се нови и нови беди.
В очите угасват мечтите младежки
и бавно затихва сърдечния смях.
Тъй бързо минава живота човешки
порастнах, а вчера дете сякаш бях.
Не искам да идваш ти Нова годино,
и няма да вдигна за тебе пак тост.
Че всяка година със чашите вино
ще спре и при мен старостта като гост.
А тъй е красива безгрижната младост,
не вкусила даже живота суров,
със тихите нощи и сладката радост,
със трепети нежни на чиста любов!

Анонимен каза...

Поздрав за темата!
То да бяха само секачите на елхи, както казва Жоро Чорбаджийски по друг повод: "...с катран да ги мацнеш и в перца да ги оваляш..."
Ами тези кретени дето изпоизсякоха планините без да се притесняват да ударят кибрита най напред, унищожавайки сума животни и ...
не ми се говори, че няма да е лицеприятно.
Но поне ако може да спадне интересът към живите елхи, та поне тази сеч да намалее.
А елхата е символ. Изкуствената елха може да има същата символична стойност, както естествената, но не се унищожава живо дърво в сучая.

Анонимен каза...

Направо изумях като видях какво се е развихрило тук, благодаря на Хеката, че спомена за това.
Не мога да добавя нищо повече след вашите думи - твоите и на Григор, освен изумлението си от разбиранията на тези хора за празника.

Само с това ли се приема Коледа - с отсечено дръвче?
Празникът не е ли най-вече в душата? И не се ли състои в това да украсиш дръвчето заедно с децата си, независимо, дали е изкуствено или в саксия? Децата не са такива, каквито ги създаваме ние после.
Каквито и да било украси и превъзходни отсечени елхички биха ли ни помогнали да се чувстваме празнично и щастливи, когато отвътре сме проядени от чуждото мнение, зависимост от модата и нещата, изречени и налагани от друг?
Толкова ли не се знае това, че трябва пак да си го повтаряме - че човекът е единственото същество на планетата, което убива от злоба, завист, глупост или самолюбие? И че има много други месоядни животни, които убиват, само за да се нахранят, а не просто така - за да си окачиш кожа от лисица на врата или пред красивата си камина да постелеш кожа от убита мечка, просто ей така от "естетическо" чувство или заради модата, или - защото съседите имат такива...

И аз нямам градина, но щях просто да засадя дръвчето в градинката пред блока...