неделя, 12 март 2006 г.

The fear is a path to the dark side...

...Fear leads to anger, anger leads to hate, hate leads to suffering, death,...
...Train yoursef to let go everything you fear to lose...
Тъй разправяше малкият зелен на Анакин. Преди време, когато пак ме беше налегнал размисъл на тази тема, добри хора ме осветлиха за истинския смисъл на думите "to let go". Мдаа...Не да го разкараш, а да бъдеш готов да го оставиш да си иде. Онуй дето те е страх да загубиш. Хм. Някой да знае къде се провеждат тези тренировки за джедаи?

2 коментара:

Анонимен каза...

Моят личен извод - вътре в теб се провеждат :-). Дáли са ти едно сърце, да ти е самоучител и иди се ориентирай. Ръководството е празно и само на първата страница пише: "Имаш свободата да напишеш тук всичко така, както искаш да бъде. Каквото напишеш, това ще има; където те е страх да пишеш, ще стои толкова празно, че едвам ще го понасяш. Ако допуснеш други да пишат там, животът ти ще е като назаем."

Обаче повечето хора душа дават никога да не напишат и ред там, защото мисълта, че си отговорен само и единствено ти, ако животът ти е гаден, е много по-непоносима явно, от това да живееш назаем, по чужди сценарии. А оправдания и убедителни аргументи, за да изглежда неизбежно - бол. Що да си дава човек зор тогава... Я колко по-лесно може...

Unknown каза...

Много хора живеят по чужди сценарии, понеже егоизмът им не е достатъчно голям, че да надвие чувството им на обич, загриженост или просто дълг към други хора. Има и други, на които егоизъм им стига, но просто не им стигат сили. А има и такива дето имат и сили и решителност, но някак все се оказват маша в чужди ръце и често могат да бъдат видяни ту от едната, ту от другата страна на барикадата, все така убедени и неотстъпчиви.
Но така или иначе, думата ми не беше за управлението на собствения живот, а за друго. За страха. Защото независимо дали си слаб или силен, решителен или неуверен, страхът винаги може да те подведе, да промени преценката ти, да замъгли разсъдъка ти.