петък, 25 май 2007 г.

Приказки от гардероба: Панделката

Живеела в гардероба една панделка. Някога тя била част от прекрасна бална рокля. И като такава тържествено шествала на най-желаните места, по най-бляскавите коктейли. Хората гледали и се възхищавали: "Брей, каква хубава рокля" и панделката се радвала, че е част от нещо толкова важно и ценено. Но нещата се променят. И един де някой погледнал роклята и казал: "Ама че е демоде тази панделка!" И панделката била внимателно отстранена и сложена в гардероба за всеки случай.
Дълго време прекарала тя в униние. Надявала се да се сетят за нея и да я сложат на някоя дреха, дори най-скучната и грозната. Искала пак поне за малко да принадлежи някъде. Тя била създадена да допълва, да бъде част от нещо. Иначе животът и нямал смисъл.
Един ден, едно момиченце отворило гардероба и ахнало: "Каква прекрасна панделка!" Вързало я в косата си и се затичало да се огледа. И панделката, за пръв път от много време застанала пред огледало, изведнъж осъзнала, че самата тя е хубава и важна, просто ей така, без да е пришита към нечия бална рокля... И освен това осъзнала, че единственият блясък, който си струва на този свят, е блясъкът в едни усмихнати детски очи.

2 коментара:

АвторЪ каза...

Es ist nicht alles Gold, was glänzt!
;)

Анонимен каза...

Прекрасно! Обожавам твоите приказки. Благодаря ти, че те има!

Йоана