петък, 8 юли 2005 г.

Чисто

Честито, София! Край на боклуците! Най-после всичко си дойде на мястото. Някакви си егоистични диви селяни бяха решили ,идиотоите, че не искали върху тях да се изсипе боклукът на 1млн цивилизовани и възпитани хора. Егати нахалството. Никакво разбиране на същината на проблема. Когато сте една шепичка народец и става дума да застрашите онзи, големия град, дето не са свикнали да им е гадно, дето нямат никакво настроение да се давят в собствените си лайна, понеже те са тези, които консумират, а лайната са запазени за други...с какъв акъл ще тръгнете да вдигате барикади, бе алоооуууу!
И не стига това, ами когато властта съвсем легитимно реши да се изпратят добронамерни и умиротворяващи части на реда, въоръжени със съвсем леки щитове и обикновени палки(не електрически), срещу тях се изправили въоръжени до зъби с камъни изроди, които даже успели да натъртят леко лакътя на един полицай. Наглеците са внимателно пребити, така че хем да не им личи, хем да им държи влага. Е, в крайна сметка справедливостта възтържествува.
А сега си измийте ръцете.

17 коментара:

Анонимен каза...

Мислиш ли, че трябваше да пламне епидемия - и щеше! - от какви ли не зарази, само защото едни управници не са си си свършили работата? Аз например какво съм виновна?

Разбирам ги хората. Но това сметище, датско по технология, бтв, и само на 4 години, си е функционирало като такова от тогава. Къде са били протестите им при планирането и построяването му? Защо сега, постфактум? И до колко е редно да бъдат държани в залог 1,5 млн. човека заради няколко,които не са си свършили работата? От един квартал? Съжалявам за грозната калкулация, но някак не е редно и така.

Не ни нападай на пункт "софиянци". Или другаде, в дружески насроената страна, за разлика от нас, гадните столичани, щяха да прегърнат идеята половин квартал да заплаши един милион с епидемии? Хвала на такава търпимост. Но нашите деца също заслужават здраве и живот, па макар и презряни столичанчета. Няма защо да бъдем наказвани за чуждата безотговорност. Аз лично никъде не съм обещавала ново сметище, нито разрешаване на проблема, нито съм предложила мястото за сметището. Няма да плащам нито чуждите грешки, нито чуждата недалновидност.

Нека повторя, за да няма грешни интерпретации - разбирам тегобата на хората, бих помогнала, ако има с какво, но отказвам да бъда шантажирана и по старозаветен почин да плащам за чужди грешки.

Анонимен каза...

Права си, Алекс. Никъде не съм те обвинявала. Пък и както казах, положението вече е овладяно. Всичко си е на мястото. Децата ти(ви;ни) няма да умрат от зарази. Боклуците са на сигурно място, далеч-далеч. При едни други деца, които са значително по-малко и не са така важни. Все пак, някой трябва да плати, нали.
Напълно разбирам че няма друг начин да се овладеят нещата за два дни. Само че не може да спре да ми се гади от това.
И в цялата афера на политичеаски обвинения и журналистическо хищно дебнене за сензация не видях някой да спомена нещо за това, как може би хората трябва да се научат да бълват по-малко боклуци. Да създаваш боклук е неотменно човешко право. Ти си плащаш за това на общината, тя плаща на едни яки пичове и те се оправят с всичко. Чистота. Ако не ти вземат боклука, псуваш управниците. Да се оправят. Келеши... А в крайна сметка в чие гърло са натикали тази смрад не е твоя работа. Ти си си измила ръцете.
И аз, и някой друг...
Аз не живея в София, но започнах да гледам по друг начин на това което изхвърлям в кофата. Виждам какъв гнусен потребител съм. И започнах да обмислям как бих могла да намаля количчеството безполезни опаковки, торбички и развалена храна. Не че измислих кой знае какво. Но продължавам...

Анонимен каза...

Всички се опитваме. И не, не ме изкарвай, че съм спокойна, защото сега нещата са при други деца. Не е особено честно...

Въпросът е да се иска ефективно решение. Не ефектни и неводещи до никъде мерки. Два дни са ок, дори два месеца са ок. Нека попитат обаче какво стана с парите, които ни отпусна ЕС за построяване на пещи за сметта. Защото такива имаше. Да ги потърсят. Да ги изискат. Да си разиграят картите с партии и чужда преса.

Ясно ми е що за индиатор са отчаяните мерки. Но тук с емоции и ефктни изрази, удрящи по съвестта, боклука няма да се оправи. Или какво, ако отида и им кажа "Абе знаеш ли, тия гадове там, леле, колко си зле, сестрице, дано им се изсипе целия боклук на тях.." и прочие хленч, болкука ще изчезне ли? Ако отговорът е НЕ, предлагам да се съсредоточи мисъл в това как да се направи така, че да го няма. Ами нека натам се насочат усилията. Стига само заучена безпомощност. Че пък и им я валидизират.

Ако има проблем, ще се търси решение. И за него да се борим. Всичко друго е докарване пред самите себе си и софистика. Ефектно, но децата им ще продължат да се задушават в алергии. Затова, стига жални вопли. Време им е да си поискат това, което им се полага.

Ако искаха обществено съчувствие - е, имат го, И какво ги огря то?

Анонимен каза...

Ако аз бях адвокат щях да отида и да предложа на тези хора помощ, за да се осъди държавата, общината - да платят и за обезщетения, и за изграждането на завод, който не само да пакетира, а да изгаря боклуците.
През цялото това време на смърдеж си мислех, че те са прави, но ме беше страх от болести и епидемии и особено след като прочетох това за чумата. Защото тръгнат ли зарази, се спират много трудно и много пари биха отишли за възстановяването на хората, които пари биха могли да бъдат използвани именно за решаването на проблем. Дали би станало така е под въпрос, но...
Някъде из блоговете четох тези дни изказване от сорта "а,така софиянци гадни, така ви се пада..." и се замислих що за човек може да го напише и какво е продиктувало такова изказване, какъв е този личностен недоимък, за да говориш с толкова злоба? Замислих се, колко ли хора доволничко са потривали ръце и са наблюдавали с присмех цялата ситуация. И тук пак опираме до въпроса - съседът, който има проблем с пожара в плевнята си, да се оправя, ние нямаме. А всички сме българи, живеем в една и съща държава и ако този проблем днес е в София, утре може да бъде във всеки голям град, защото не знам, дали изобщо този въпрос някъде в България е решен цивилизовано.
И още: дали сега наистина, след като бяхме заринати в боклук, ще се опитаме да пазим малко по-чисто? Малко поне...

Не може така, не съм съгласна с твоето мнение Случайна - да се подлагат толкова много хора на риск от болести, за да разрешиш собствения си проблем, прилича на тероризъм - терористите също решават проблемите си чрез изнудване и убийства на невинни хора. Съжалявам - не смятам, че хората в Суходол са терористи, но за да решиш проблема си, не е редно да създаваш друг - още по-голям.
Нали всички бяхме привърженици на цивилизования начин за решаване на проблемите, когато си говорехме за чалгата и онзи вирус, който я унищожава. Ти беше много права тогава и аз се съгласих с теб, но сега не мога...

Inks каза...

Всичко това ми напомня на един приятел, който с абсолютна сигурност твърдеше "Не обичам суши". Обаче никога не беше опитвал суши. И със селяните от Локорско е така - хем не знаят за каква технология на опаковане на боклуците става въпрос, хем тотално я отричат. Още по-гадно е, че се използват децата, за да се манипулира общественото мнение. Суходол и Локорско не са квартали на София, а села близо до София, и жителите им за пореден път го доказаха. Да, ние - гадните консуматорски копелета на София - правим много боклук, но такъв правят и в Суходол. Интересно ми е суходолци къде си изхвърлят боклука?!
Навсякъде по света има сметища, боклуците не изчезват сами. И никъде другаде, освен в мегаполиса Суходол разбира се, сметищата не "убиват".
Не одобрявам безхаберието на общината, но щом това е единствения начин боклукът да стигне там, където трябва - заставам твърдо зад полицейската намеса.
Не исках да ставам толкова цинична, но ми писна куцо и сакато да коментира - особено хората, които не живеят в София и не са се движили под купчини смет напоследък. Писна ми и да мирише. В крайна сметка обаче, София скоро ще е чиста, а в Суходол ще продължава да вони, щото там миризмата е не от сметището, а от хората.

Анонимен каза...

Да, има хора, които не са от София и не са се движили под купчини боклук напоследък.

А има и хора, които са от София, и като поживяха до купчини боклук три дни, започнаха да пищят. Ако бяха от Суходол, щяха да са живели до купчините боклук с години, и да пищят от съвсем друго. Щяха да са на живи вериги, и прочее. Само че не живеят там, така че всичко е наред.

Всъщност суходолци просто поставиха софиянци в положението, в което те самите са от години. Заради което и следва да бъдат пребити и прочее. Как смеят? Дечицата ни ще се разболеят! Техните... кучета ги яли, проблемът си е техен.

Та си мисля, че София и да се изчисти, ще продължава да вони. Защото именно и точно тук вонята е не от боклука, а от хората. Които смятат, че те не са длъжни да търпят боклуците си, а другите са длъжни да им ги търпят.

Какви решения предлагам ли?

1. Всички, които са за това суходолци да бъдат пребити и прочее, да бъдат изселени в Суходол, а суходолците да получат техните жилища в София. Ще ми е интересно да проследя промяната на позициите. Но още отсега си мисля, че повечето суходолци ще продължат да ги е грижа за тези край сметището, а повечето негови поддръжници много бързо ще се обърнат на 180 градуса.

2. Когато се случи такова нещо пак (сега вече е късно), софиянци да започнат да изхвърлят боклука там, където му е мястото при такива случаи - пред общината. А ако случайно общината нареди да бъдат пребити и прогонени, да си направят изводите - ако могат.

3. Да бъде предложено на общинарите, които не са си свършили работата, да поемат конкретен ангажимент в конкретен срок, И ДА ГО ГАРАНТИРАТ С ЛИЧНОТО СИ ИМУЩЕСТВО. Бас държа, че суходолци ще повярват на такава гаранция, и ще освободят доброволно пътя на сметта. Няма да има купчини боклук, няма да има ексцесии, всичко ще е по европейски. Всички искаме точно това, нали?

Изобщо, след като има хора, които поддържат мнението "на мнозинството е изгодно - значи трябва да го има, за сметка на малцинството", значи имаме чудесно решение къде трябва да се прави сметището. Край техните домове.

За целта може да им се предложи да се заселят на едно място, по-далече от другите хора. Справедливо е, нали? Ако имат нещо против, може да им се обещае да се използва технология за пакетиране. И каквото щете още. Знаем колко лесно се обещава в България.

А ако все пак не искат, значи толкова по-необходимо е да се постъпи точно така. Защото мястото на боклуците е на сметището.

yovko каза...

Браво на всички ви! Просто сте супер! А аз си мислех, че сблъсъкът не е хора срещу хора... Просто сте на милиметри от това да се обясните, кой е по-човек... :(

Unknown каза...

Сега живея в един сравнително голям град (Варна, преди това съм живяла 6 години и в София), но съм порастнала в едно село в Добруджа. Там няма организация която да извозва сметта. Всеки се оправя сам. Има едно място в къщата, където се събира боклука и периодично се впряга магарето, взема се голямата лопата и боклуците се изхвърлят на края на селото. Има сметище, наистина. Винаги го е имало. И не е порастнало особено. Накак по-различно е когато изхвърляш сам собствената си смет. Там още е прието да отидеш на магазина и да си носиш торбичка. Памперсите не са много на почит. И ако се използват се издълбават отвътре и се слага пелена, която се пере. Уф че гнусно, а? Селяния... Разбира се, хранителните отпадъци отиват при прасетата, а хартиените се горят през зимата. Къщите се варосват отвътре, никога не се влиза с обувки. Не съм чула за епидемии.
Знам че за града това е абсурд. Изобщо нямам предвид сега всеки да си гледа магаренца и прасенца. Исках само да кажа, че понякога необходимостта налага на хората да свият малко потребителстването си, да бъдат пестеливи, разумни. Да използват нещата по друг начин. Нас ни възпитават да бъдем консуматори. Толкова е лесно. Използвай и хвърли. Не си усложнявай живота. Пластмасови чашки, полиетиленови торбички. Изцапа ли се - хвърляй! Аз също го правя. Даже преди години съвсем спокойно си изхвърлях хартийки по улиците. Сякаш някакво пенсионерско беше да се търси кошче. После едно момиче ме уби като се върна да сложи в коша едно билетче което не бях хвърлила точно. И някак неусетно започнах и аз да си търся кошчета. После започнах да слагам отделно това, което става за ядене от боклука в една салфетка и да го оставям на кучетата. Ако пък виждам че някоя храна ще се развали и няма да бъде изядена, преди да е станало това я слагам в торбичка и си я слагам в раницата, докато отида на работа все съм видяла някой да рови в кофите и му я давам. Това са много дребни неща и не си правя илюзии че решавам по някакъв начин проблема. Но исках да илюстрирам, че мисленето се променя. Бавно и трудно, но се променя. Да се проправи път към сметището е мярка в рамките на два дни. Да се построи нужният завод за пакетиране е въпрос на две години, предполагам.(Макар че не си представям за какви пушеци ще става дума) Да свикнем с мисълта че всико което хвъляме отива не в небитието, а в задния ни двор и да започнем да мислим в други категории е въпрос сигурно на много години. Но не мисля че имаме друг избор.
Първият ми пост беше наистина малко прекалено емоционален, но го написах под въздействие на току-що гледаните новини, където обвиниха едва ли не хората в егоизъм и наглост.
Искам пак да кажа, в случай че не съм била достатъчно ясна...Временното решение да се търси сметка на политиците за ситуацията и да се изискват адекватни мерки. Но в крайна сметка те могат просто да изсипят боклука върху някой друг, който е с достатъчно запушено гърло, за да не вика.

И последно...Това което миришеше не беше боклукът на Суходол, докаран в София, а боклукът на София. И разбира се, че няма да си стои по кофите, но може би, това би трябвало да ни накара поне малко да се замилим за начина по който живеем, освен да се сърдим на политиците и селяните.

Unknown каза...

Ванина: Съжалявам, че трябва да го кажа, но това което си написала е освен арогантно и глупаво. Не отричам правото на всеки засегнат в един конфликт да отстоява позицията си, но вулгарното самодоволство определено ме отварщава.

Анонимен каза...

Йовко, нали? Ето това се опитах да намекна одеве - защо, по д*волите, трябва едните хора да са по-хора, а другите да са по-малко, едните да са по-с права, а другите по-да се засрамят?????

Въпросът е в РЕШЕНИЯТА! Не кой е по-по-най. Казах и ще втръсна и на себе си да повторя - 4-ти коментар (и втори мой от началото на постинга) е мнението ми по въпроса! Нужни са смислени решения. Истински. Не празни вопли и жални викове, те не разчистват боклука. Хайде стига всички са измествали конфликта, той НЕ Е между софиянци и суходолци, до момента, в който много фактори не го направиха такъв.

Нужни са истински решения, не виртуални жалейки. Ако някой трактува тази ми позиция като позиция на "жертва", както и стана, така да е. В моето съзнание на жертва никак не фитва да се хленчи, ако има още начини, които не са експлоатирани. И то такива, които могат да накарат хората да те подкрепят единодушно, а не да ги разделят на два лагера! Защото онези, които са отговорни за това, искаха точно това - да се измести фокуса от тях, да се размие в безмислени спорове и взаимоизяждане, за което ВСЯКА от страните има своите основания и кой от вас наистина мисли, че като Бог може да каже кой има право на по-доброто?

Да се прехвърля топката от "наглите столичани" към "дивите селяни" освен тъпо, е неефективно. Опитах се да го покажа с първия си коментар, но явно не стана. А тук е нужно да се търси отговорност и да се упражни всякакъв натиск върху онези, които имат чисто техническите и финасови възможности да разрешат проблема. Което, при успех, ще се казва "работещо решение".

Това какво е - позиция на рационално мислеща жертва ли? Ами сигурно. Защото наистина ми пука за хората. Достатъчно, че да опитам да помисля рационално, вместо да се разбушувам в жалостиви и елейни вопли, търсещи бързото си разтоварване в първия възможен конфликт.

И последен довод в подкрепа на така презряната рационалност - ако не бяха хората с обективна и рационална мисъл, срещу чумата, холерата и каквото друго се сетите, все още щяхме да имаме налице само две неща - молитвата и... много виновни. Които да скараме, че да ни олекне, като си го излеем...

Анонимен каза...

Случайна, напротив от дребните неща се почва. Като в онази приказка за морските звезди. Ако всеки от нас се научи да прави като теб, много неща биха се променили и около нас щеше да бъде по-чисто.

Васил: абсолютно прав си за избора между тези два проблема. Може би наистина трябваше да отидем и да си изсипем боклука пред общината.

Защо не предложихте тази идея по-рано? Не че сега е късно да се направи, де :-)

Анонимен каза...

Йовко: Напротив. Докато има кой да вярва на тези, които живеят от това да скарват околните, сблъсъкът ще е между хора и хора. Едва после може да стане между хора и боклуци...

Алекс: Конфликта го превърнаха от конфликт между жители и безхаберни общинари в конфликт между софиянци и суходолци... безхаберните общинари, и платените им лаячи и плювачи.

Всъщност, дори не те - а тези, които им повярваха.

Може би наистина трябваше да реагираме по-рано. Вината е и моя - обърнах внимание на това, че има прелели кофи и протести, чак когато прочетох този постинг тук. (Йовко писа за това още предишния ден, но бях тогава прекалено уморен, за да чета каквото и да е. Което също си е моя вина.)

Анонимен каза...

боклуци...и серен диоксид,особено второто,особено след четири-пет поредни коктейла,с изключително силното присъствие на сярата-ммммм..любимо,Бонюел е истински лаик,очите ми сълзят,гърлото дращи,а наоколо...прзрачна синкава мъгла,но това е само от вълнение,та нали чакам всеки момент мутацията ми да завърши,при което кислорода ще ми стане абсолютно излишен

Анонимен каза...

Милена: Ужас! Какво се случва там? Откъде избълва този серен двуокис? Рядко гледам новини, само чух, че за щастие завалял малко дъжд, че да прочисти въздуха. Ама то с водичката не става ли серниста киселина? Не бях много силна по химия. Ако искаш да разкажеш за случая, напиши ми го като коментар, а аз ще го сложа после като пост.

Анонимен каза...

Благодаря ти,Случайна,предполагаемите източници на това призрачно ЕКОКАТАСТРОФАЛНО явление са два-изпитателния полигон в едно съседно село-Змейово,и разбира се-ТЕЦ-овете на Мини Марица Изток,ноооо.....не се знае кой е със сигурност.Фактите са следните-просто не можеш да дишаш,изпитваш пареща и дразнеща болка в гърлото,всеки път ,когато се опиташ да си поемеш въздух,очите ти се насълзяват,като погледеш към съседните сгради-виждаш всичко обгърнато в синя пелена,много ясно се усеща мириса на сярата.Изявленията от рода,че няма потърпевши граждани,са пълна лудост.Неискам повече да говоря за това,защото ще кажа и аз някоя пълна простотия от възмущение.

Анонимен каза...

Боеприпасите рядко отделят такива количества серен двуокис, че да обгазят цял град. Трябва да бъдат взривени повече от тях, отколкото вероятно има цялата българска армия.

По-склонен съм да търся причината в ТЕЦ-овете, те бяха доста натоварени последните дни. Още повече че, доколкото зная, работят без пречиствателни филтри за сярата. А маришкият лигнит е богат на сяра.

Съвет: намерете професионална група адвокати, и ги пратете да съдят ТЕЦ-овете за нанесени вреди, от ваше име, срещу това, което ще изкарат от процеса - при условие, че бъде постановено ТЕЦ-овете да си сложат филтри.

Анонимен каза...

Пследните коментари за обгазяването в Стара Загора са публикувани тук , в раздел Guests в блога на Григор Гачев . Мисля че там е по-добро място за темата, понеже ще я прочетат повече хора.