четвъртък, 18 август 2005 г.

Помощ!

Неизбежните роднини на гости през лятото... Вчера, докато заспивах, някой минаваше през стаята ми да ходи да пуши. Сутринта ме събуди някой, отивайки да пуши. Някой нахълта в тоалетната, без да почука. Някак оцелях до закуската. Изпържих им филии. Изядоха ги с апетит. Измих чиниите. Никой не понечи да ми помогне. Пооправих и ме чакаше следвашото радостно изживяване, да ги развеждам по магазините. Успоредно течаха мъдри разговори за живота, с наставления, за семейството, за цените. Трябваше грижливо да поддържам образа си на скромна и "свястна" жена. Да слушам клюки за Гала и да осъждам разголени момичета. Преживях и това. Бързо в къщи, трябва да се обядва. Направих им яйца с лук. Трябваше да се бърза, че... са гладни. Салата, вилици, безалкохолни. Господи, днес ми беше почивния ден. Докато обядваха, аз понеже съм и болна от някакъв гаден грип и никак не бях гладна, започнах да готвя вечерята. Хапнаха и се оттеглиха да починат. Останах насаме с мръсната маса. Как пък никой поне не си взе чинията да я сложи в мивката. Изчистих, измих чиниите, изметох. Тръгнаха на плаж. С ужас си помислих че ще вземе да завали и ще се откажат. Слава богу, с нечовешко облекчение гледах от терасата как колата се отдалечава. Имам няколко часа, докато ужасът с ритуалите с ракийката и салатката довечера започне. То не са салтанати, то не са разпивки, то не е вечеряне. С празен поглед се добрах до най-близката зала. И си купих "Сникерс" по пътя. Сега си седя тук, едно малко островче на нералност. Сникърсът ми свърши, но остават приятелитев ICQ. Искам времето да спре. Нямам представа как ще преживея още 5 дни. Помощ!

6 коментара:

Никола каза...

Изгони ги! И при мен искаха да идват някакви роднини на жена ми, но добре, че апартаментчето ми (точно под звездите) е само 2 стайчета и няма как да се поберат. :)

Анонимен каза...

nickola e prav, makar i malko durzuk. shtom ne ti hareswat tezi hora postawi distanciq. zashto se nagurbvash s "obshtuvane"? ne e nujno da se vdigat skandali, moje da si uchtiva, no distancirana. na tqh nadali shte im hrumne da otidat na gosti na nqkoi koito ne se seshta koi sa :)
sega malko praktichni suveti:
1. mojesh da se prestorish che iskash da kandidatstvash ili che imash nqkakva mnogo vajna pismena rabota (ot obshtinata ti sa dali da pravish opis na cqloto si imushtestvo vuv vruzka sus smqna na vodomerite ili neshto sushto tolkova zavurtqno). sedni v hola izvadi bumagite i kato pochnat da gledat televiziq ili da govorqt ste kajesh "izvinqvam se mnogo, shte moje li malko po-tiho, che ako ne si izpulnq sroka shte me globqt/izpita mi e sled 10 dni"
2. hvani se za gripa. podruj termometura na noshtnata lampa i se oplachi ot ujasno visoka temperatura, zatvori se v toaletnata i izdavai povrushtashti zvuci...ne znam kolko biha iskali da ostanat pri gripava domakinq
3. opravdai negotveneto si ("losho mi e", "imam klient za 7 chasa" - izlizash i se razhojdash, ne zabravqi mnogo da se izvinish i da izglejdash sqkush sujalqwash, no jestokata sudba...
taka kato ne gotvish i kato im pisne ot sandvichi shte izlizat navun da qdut.
o, i absolutno otkazvai vsqkakva pomosht. ako iskat da izmiqt chiniite, kategorichno otkaji - te sa tuk na pochivka, kak shte ti miqt chiniite? posle zastani pred mivkata s predsmurtna fizionomiq i na nqkolko puti spirai za da si izduhash nosa. taka shte im stane guzno.
veche si dokazala che imash nai-dobroto jelanie da im prislujvash i da im osigurish edno nezabravimo gostuvane, no ne ti se pozvolqwa svishe.

Анонимен каза...

anonymous, забавни съвети :-)
Ако не друго поне "отмъщението" ще те забавлява. Но на мен да си призная ми изглежда не по-малко изморително, а и резултата зависи от съзнанието на роднините и загрижеността им към теб.
Моя съвет е да не приемаш нежелани гости. Откажи учтиво, но категорично, ако трябва си измисли неотменим и много важем ангажимент. Не си длъжна да търпиш хора които те натоварват и не са ти приятни дори и да са ти роднини.
А щом гостуването вече е факт започни от сега, не прави нищо което ти е неприятно. Измисли си важна работа излез рано сутрин и се върни късно вечер или както на теб ти хрумне, просто не ги оставяй да си мислят, че си длъжана да им слугуваш. Ако не вземеш мерки сега ще продължи и следващата и т.н. година.
Успех :-)

Анонимен каза...

:)
добри идеи
Днес се случи нещо, което ми оправи настроението:) целувки на всички:)

Анонимен каза...

Така е... Варненци през лятото разбират колко много роднини, приятели и познати имат. :-(

Дано някое от следните ти е приложимо:

Слушай шумна музика до късно през нощта. Като дойде денят, ако ти е почивен, се извини, че си на работа, и отиди някъде, където можеш да се наспиш, и събереш сили за следващата нощ. (Ако по някаква причина не е добре да го правиш ти, подсети съседа си отгоре, ако сте приятели.)

Сготви им храната прекалено солена. Ако протестират, кажи учудено: "Ауу, аз си мислех, че готвя даже безсолно!" И се престори, че си досоляваш яденето. (Малко солено може човек да хапне веднъж-дваж, и да компенсира после с пиене на вода... щом е за целта.)

Ако имате домашно животинче, се затвори с него за пет минути в някоя стая, мацни му няколко капки олио на видни места (без да те видят), след това предупреди гостите, че миличкото е бълхясало лошо, та си го намазала, да не го пипат, че препаратът е отровен. (Ако те питат с какво си го мазала - с Frontline, това е ветеринарен препарат срещу бълки.) Ако нямате животинче, помага да минеш и да напръскаш навсякъде по подовете с нещо, което има по-лекарска миризма - във фризьорски салон има такива неща - пак под предлог за бълхи. ("Преди вас пак бяха на гости Х с кучето си... не им писна да идват всяка година, нахалниците...")

За чистоплътни, но тъпи и технически неграмотни гости: завърти централните кранове за водата на апартамента, след това им кажи, че са ви спрели водата за 5 дни, и ще трябва да носите с кофи отдалече. (Реално от съседите, когато гостите няма как да ви видят.)

И, най-вече и задължително: както каза jane, не прави нищо, което не ти е приятно! Научиш ли ги, че си там, за да им слугуваш, това ще стане установена практика. Не го допускай.

Анонимен каза...

А не е ли най-добре просто да казваме истината в очите на хората? Аз лично така се справям. "Не, съжалявам, не може да преспите у дома. Дори и за 3 нощи само не може, защото у дома няма условия за гости, а и ние сме доста заети. Но мога да ви насоча към много евтин хотел с прилични условия. Той даже ще ви е по-удобен, тъй като е в центъра, а не в крайния квартал като нашия апартамент."