вторник, 1 август 2006 г.

Hair extention

Уж съм фризьорка и трябва да си падам по новстите, но удължаването на коса е нещо, което не мога да харесам. Като се замисля, не е нищо повече от подплънките в сутиените и цветните лещи. Но косата за мен е нещо...специално. И когато правя "изкуствени" неща с нея, например изправяне, навиване, прически, винаги се старая да е максимално жива и естествена. Да може да си прекараш ръцете през нея и да е като коприна. Това, разбира се, се постига с много химия:) Обаче не мога да си представя как радвайки се на гривата до кръста на някоя мадама ще прокараш ръце през нея и ще се заплетеш в кератиновите клипсове. И сноповете мъртва чужда коса...Ъф...
А удължаването на коса става все по-популярно. Един кичур за удължаване е обикнивено с дължина 60 см и то след като е бил и обработван и съответно скъсен. Косата расте с по сантиметър на месец средно, но само ако се подрязва редовно. Значи 5 години, да се отгледа тази коса, но всъщност 6, заради рязането. И то ако се обръсне нула номер. А клиентките ми казват, че повечето салони не изкупуват обратно косата след като я махнат. Купуват си нова от италианските фирми-доставчици. А аз се питам.. кого стрижат тези хора? Къде намират такова количество качествена нетретирана и дъъълга коса? Някога бях чела, че помакините в Родопите си продавали косата на безценица на прекупвачи. Не знам защо ми се гади от тази работа. То още малко и ферми за развъждане на жени за коса ще се появят. Че да могат богатите проскубани красавици да са като кукли Барби.

Може би това е просто признак, че остарявам, но все по-често си мисля, че има нещо тотално сбъркано в целия свят.

4 коментара:

BORIME4KA каза...

Ще започна с една любима песен на Емил Димиторв...
Текст: Павел Матев

Каква невеста си била ти, мамо, мила мамо,
как светнал, светнал младоженческият двор,
когато те извели на хармана, мила мамо,
за твойто първо сватбено хоро.

Какви коси, едничка ли девойка,
въздишала на моминският праг,
да метне като житена ръкойка
таквиз коси до момъка си драг,
а те преливали се буйно или плахо.
Години, мамо, има от тогаз
и три деца с косите ти играха,
с тях играх в люлката и аз.

В такива дни, аз плахото селяче,
поисках за гимназия пари,
а ти над нашата бедност да поплачеш,
зад кладенеца привечер се скри.
На заранта прегърбена и жалка
с отрязани коси, с подпухнали очи,
прегърна ме и каза: "Препечелих малко,
вземи, вземи парите, сине, и учи!".

Сега са други времена и друг просторът,
пораснах, учих, ето ме сега!
Здрависват ме с любов добрите хора
и ненавижда, мрази ме врагът.
Едва ли, ала ще успея, мамо,
как няма да успее твоя син,
пред който, като неплатен, огромен данък,
лежат продадените, майчини коси.


Има толкова хора, които продават своите тела като проституират, изкарват пари с кръв и сперма, даряват си бъбреците... И го правят за пари... Нима е лошо да спечелиш $1000 от коса, която и без това изисква огромни грижи и в крайна сметка не ти пречи да живееш... В Индия това си е сериозен бизнес сред жените от населението и стотици бедни момичета продават косите си... Има и други източници... dead people... blah!!! Има и трети - синтетична коса, която все повече и повече прилича на истинската... Особено пък ако се съчетае с истински косми... сигурно ги знаеш по-добре от мен тези неща.
Колкото до хората, които си удължават косите, мисля, че също би го разбрала... Смятам, че косата е едно от нещата, които правят жената страшно женствена... Много харесвам дълги коси... И всяка жена има право да се чувства красива и женствена... Не е по-различно от останалите трикчета като червило, грим, силиконови имплантанти, изкуствени зъби, смяна на цвета на очите чрез контактни лещи и т. н. Замисляли ли сте се как се добива коензим Q10 в крема ви против бръчки? Ще ви кажа... от овча плацента... Да! Слагате овча плацента на лицата си...
Така че, проявете малко разбиране и към тия хора, още повече, че не е толкова отвратително... още повече, че косата може да се направи доста добре с подходящите инструменти - залепваш новата коса косъм по косъм, при висока температура с много тънък слой лепило, който даже прави преминаване между цветовете... При това за под 500 лв. можеш да се оборудваш с всичко това - инструментите, консумативите и т. н.
Наистина, не смятам удължаването на коса за по-различна процедура от боядисване или изправяне, примерно... И не смятам, че видът на този бизнес е по-различен от този на GARNIER, L'Oreal и т. н. Хайде стига словоизлияния за козметика, че ще си помислят нещо хората... :)

itilien каза...

Късно е, чадо, помислиха си го хората. А сега кажи откъде си толкова информиран по темата? Не си си удължавал косата и правил проучване по темата, нали? ;-)

Случайна каза...

Първо, не става дума за 1000 долара, ако това е важно. Мисля че е по-скоро около 100 лева.
Освен това, продаването на коса не е алтернатиива на продаването на бъбреци, а част от схемата.
На тези индийки, ако толкова им пречеха косите, щяха да си ги подрязват.
Аз също харесвам дълга коса, но дългата коса е нещо повече от сантиметри. Тя е усещане.
Новата коса не се закрепва косъм по косъм. Закрепва се на снопчета, които се залепят с кератин.
В крайна сметка, наистина всеки има право да иска да бъде повече и още и още. Но някакси начинът по който се случва, наистина...не ми харесва.

BORIME4KA каза...

Може и косъм по косъм... доста по-ефикасно е... Става чрез присаждане на коса, но технологията е съвсем различна и много по-скъпа. Тези интервенции са по-подходящи за хирургията, обаче, а не за фризьорския салон. За информация - бившия вратар Боби Михайлов.