сряда, 22 ноември 2006 г.

Не съм толкова богат, че да купувам скъпо

"Не съм толкова богат, че да купувам евтино". Да, ама не. Моята ненагледна, супер страхотна и какво ли още не машинка за подстригване, за която преди 4 години дадох почти 400 лева се скапа. Непоправимо. Преди това се разваляше на няколко пъти. А си бръмчеше като трактор още на първата година. И тежеше в ръката ми като топуз. Без малко почти да се зарадвам, че се оттървах от нея, ако не бяха тревогите по закупуването на друга.
Отивам в магазина на "Цветков и син" и се заглеждам. Ценички всякакви. "Ягуар" да искаш, "Ермила", "Мозер". решавам аз да дам 200 лева за една "Ермила". Нали все пак, хляба си вадя с нея. И докато избирам, влиза една клиентка, фризьорка също, явно. Носи машинка и сешоар. В гаранция. Скоро закупени. Машинката загрявала, сешоарът губел обороти. Гледам че не са от евтините. И тук се почва един драматичен диалог. Да, имаме гаранционен сервиз, ама е в София. Да, ще ги пратим, ама с куриер, за ваша сметка. Да, ще ги оправят, ама не се знае кога. Когато майсторът иам време, за около месец ще ви я върнат. Да, ако се развали пак ще я пратим. Да, пак за ваша сметка. Не, не можем да ви дадем други с които да работите през това време. Да, купете си нещо евтино да ви върши работа, докато ви ги оправят.
Малеееееее...Аз избеснях докато слушах, а тази горката киентка как запази самообладание, не знам. Значи, отиваш ти, изсипваш им едни 500 лева да кажем за марковата им техника, дето си я продават те си знаят с каква надценка. Тя се сдухва, щото е много маркова, И после ти го духаш, докато плащаш на куриери да ти я разнасят от тук до София и обратно, докато се потроши съвсем. А майстора го боли **я кога ще ти я оправи и как. А парите дето им даваш за куриери, те си ги дават за плащане на сервиза, а я изпращат с нормалните курсове за доставки на фирмата. Щото за един месец от Варна до София и обратно, нали се сещате, че няма с DHL да я пратят. Бахти! Все пак туй е Варна, нали, не Полски Тръмбеш. Как може да нямат сервиз във втория по големина град в България?!!
Аз все пак си купих машинка, защото ми беше спешно и не съм сигурна къде другаде щях да немеря професионална. Но си купих най-евтината. Вместо за 200 лева, за 70. Че като се развали, да си купя още една, докато я оправят.
И в последен пристъп на малоумие си купих четка за издухване на коса с йонизиращо покритие, разбираш ли, за 30 кинта. И сега като я пробвам, ако се окаже, че върши същата работа, като тези за по 6 лева, ще си ревизирам окончателно мнението за евтиното и скъпото.

3 коментара:

zbrox каза...

не съм съгласен :) много зависи от "доставчика" на продукта и защо той е скъп. има вариант да е скъп, заради безумните надценки по него, а не заради по-логичната причина, а именно - защото производството му е отнело доста инжинерен труд, качествени материали, и професионални производствени линии. затова малко предварителна подготовка за продуктите не са излишни.
нека дам пример. наскоро дадох доста пари за нови сноуборд обувки. много добра изработка, доста твърди, предпазващи глезена, вътрешен чорап пълен със специална паста, която заема формата ти на крака и така няма значение с колко висок свод си или каквото и да било, всичко ти пасва идеално, и доста сериозна система за връзване да ти държи всичко стегнато докато караш. за намокряне не може и да става дума, нито от пот, нито от снега. ще спомена и специалното антибактериално покритие на вътрешния чорап (против миризливи агенти ;) ). всичко това ми струваше 400лв. заболя ми, но си казах, че си струва, заради удобството, комфорта, безопасността и приятнто изкарване на планината. много приятели са били доволни от същия избор на цена/качество. от друга страна една моя приятелка, която обича да пазарува от магазини по витошка.
тя си губи ботушки, дамски, високи. мен ако питате най-обикновена кожа, а и продавачката не знаеше да има нещо специално вложено в производството им. подметката не беше нещо значително и не изглеждаха удобни за стъпване в тях. за сметка на твоа бяха дизел или нафта или квото и да е и струваха 530лв :)

Unknown каза...

Хехе:)) За мое успокоение, четката за коса, която си взех май е яка:)

Анонимен каза...

ами то дали не е по-добре да си купуваш нещата направо от софия?!? да речем да си поръчваш по интернет и пр. и да контактуваш директно. знам ли :( ама че гадно!