събота, 1 октомври 2005 г.

Права, завиваща наляво

Синът ми е в първи клас. Докато го чакам да дойде си говоря с класната му, която ми се пада и клиентка, така че разговорът е неформален. Питам как е със писането и тя ме съветва да се упражняваме в къщи. Аз казвам, да, разбира се, ще пишем бастунчета и ченгелчета. И тогава се усещам че госпожата от занималнята говореше за "упражняване в писане на "елементите"" и решавам да попитам, как аджеба ги наричат сега тези заврънкулки, за да бъда up-to-date и да уча детето на правилните им наименования. Като ще са елементи, елементи да са. Тогава госпожата ми разказва за методическите указания от Просветното Министрество, ли от къде не знам, където учителите биват съветвани как да предават по-добре материала на децата. Та въпросната луличка, да кажем, която прилича на дръжка на чадърче, трябвало да бъде обяснена като "права, завиваща наляво"!? Аз съм учила в математическа гимназия, обаче мисля че и в художествена да бях учила, пак щях да се ококоря. Права завиваща наляво. Господи Боже. Има и права завиваща надясно, разбира се. "О"-то пък, ама нали се сещате, ръкописно "о", дето е наклонено и издължено, трябвало да бъде наричано "окръжност". То това и за елипса не може да се класира, те окръжност. Освен това, все ми е на акъла, че синът ми окръжност няма идея какво е. А ако пък реши че това е окръжност, иди му обяснявай после по математика че не това, ами онова. Като видя удължената ми физиономия госпожата ме успокои че тя си ги наричала чадърчета, бастунчета, тумбачета и колелца, само споменавала че по друг начин може да се каже и еди-как си, да не вземе някой горе да се почувства нещастен. Методическите указания са свещени. В този ден разбрах че с училището шега не бива. Битката няма да е просто да се научи детето на нещо. Битката ще е въпреки всичко да се научи детето на нещо. Осъзнах за какъв слалом между скудоумие, праволинейност, откровени глупости и липса на въображение става дума.
Господи, дай на детето ми жизнерадостни, свободмислещи и смели учителки, които да успеят да запазят очите му широко отворени към света! Амин!

8 коментара:

Анонимен каза...

Преди време имаше случай, когато бяха отхвърлили като "недостатъчно добър" учебник по български език за началните класове, написан от Валери Петров.

В мотивацията за отхвърлянето журналистите бяха преброили над 120 правописни грешки... А авторите й после започнаха да обясняват, че грешките не били правописни, а "технически".

Ако твоят син допусне в клас 120 "технически" грешки в едно съчинение или диктовка, колко ще му пишат?

Анонимен каза...

Леле мале, нямам думи :( ! Просто... наистина оставам безмълвен от подобна щуротия. Къде отива всичко в образователната ни система не знам дали скоро ще разберем, а и не знам дали ни се иска да разбираме.

Между другото, обръщала ли си внимание колко зле изглежда твоят блог в Internet Explorer? Знам, че за един блог е модерно да изглежда зле в IE, за да покаже колко е стандартен. Знам също и че въобще, ама въобще не би следвало да ти пука (защото всеки може да си инсталира Firefox и да го гледа блога ти както трябва). Питам само в случай, че те интересува?

Анонимен каза...

dal e gospod na deteto takava uchitelka, no tq, neznaino zashto, e reshila, che "kwalificiranite pedagozi" sa tezi, koito trqbva da swurshat rabotata...:P

Lana каза...

Не ми се мисли направо!
Глупост след глупост се "твори" в образователната ни система.
То не че тука е по-добре, ама хайде! Поне не карат учителите да дрънкат такива глупости.
Освен да запретнеш ръкави и да му помогнеш да запълни дупките, оставени от образователната система, друго решение не виждам.
Стискам ти палци и вярвам, че ще се справиш!

Анонимен каза...

а защо да не повярваме в детето истински,
спокойни и усмихнати от факта, че схоластичните и мухлясали даскали
по един неповторим начин разгарят детското любопитство и затвърждават присъщата му убеденост ,че може да ги надскочи?

Какво по ценно знание от това:)

Unknown каза...

Дончо: Их, станах и аз модерна. Истината е, че не съм го виждала под Експлорер, но познати казват че е ужасно. Изивинявам се още веднъж. Просто смених темата в тон с настроението си и понеже нямам много време, не съм го гледала в различни браузъри. Всъщност мислех че знам горе-долу какво му пресяда на пустия IE, ама явно има още много да уча. Май и .png -а много не му харесва. Лоша работа. Надявам се скоро да имам време да го оправя. Ако някой има идея какво е станало и как може да се оправи, ще се радвам да ме осветли:)

Unknown каза...

Е, за рвностните почитатели на Експлорер, voila! Не че има много за гледане, но поне се чете. За съжаление не се сещам как да направя така, че да изглежда по начина по който искам в IE. И не че съм някаква си много отворена, обаче как може при зададен text-align:right за един div, да подрежда вдясно не само текста съдържащ се в този елемент, а наред всички останали елементи-деца. Аз ако исках да си ги сложа в дясната страна щях да избера друг начин. Подравняването на текста няма нищо общо с позиционирането на елементите-деца. Както и да е, вече ще знам. И, да, обещавам, няма да се ядосвам...

Боян Пищиков - Архиватора каза...

...амин!