сряда, 18 януари 2006 г.

Грубата действителност

Синът ми е на 7 години. Харесва "Ъпсурт". Откъде и как ги е залюбил нямам идея. Ама те пък са навсякъде по радиостанциите, от колите, от кафетата. Лятото като се върна от ваканцията при баба си реши да ме зарадва в колата, докато шофирах към плажа и да ми издекламира цялата "Три в едно". Да ми покаже какъв пич е станал, един вид. На "...тая плюе а оная гълта.." щях малко да катастрофирам, ама както и да е. Не съм му забранявала да ги слуша. Правя се на тапа. в крайна сметка, това е действителността, нали? Даже танцувам с него на тях, само леко намеквам че и по-хубава музика има. И че тези са малко скучни. Сега новата му любима е "...колега, не ме занимавай с глупости". То и аз бих я харесала, ако не разбирах български. Както и да е. Пак се правя на тапа...
Обаче наскоро получавам следния въпрос: Как така е бизнес да лапаш пишки? За който не е слушал песента, има такъв текст "В парламента да лапаш пишки е бизнес". Синът ми играе "Монопол", така че горе-долу има представа какво е "бизнес". Нещо от което се правят пари. И пишка си има. Така че и по този въпрос има яснота. А на мен че ми причерня е излишно да казвам.
И седнах аз да обяснявам, че понякога хората използват разни изрази, за да кажат нещо друго с тях. Например аз като кажа, че ще умра от смях, няма наистина да умра. Или пък "ще се пукна от смях". И затова този израз "да лапаш пишки" се използва за да се каже че някой прави нещо лошо и грозно, за да угоди на някой по-силен от него. Гледа ме детето и мисли. А на мен в главата ми каша. Така ли трябваше да го кажа. Ами един ден като има гадже, ще си мисли че тя да му лапне пишката е нещо грозно и лошо, а пък то няма такова нещо. Може би трябваше да уточня, че е лошо мъжете да лапат пишки. Ама така пък значи да го направя хомофоб. А да обясня че един път е хубаво а друг път е лошо?. Ама после откъде кураж да започна да разглеждам отделни казуси. Малей! Забаламосах го с играта "Древните цивилизации". Този път номерът мина.
Обаче ми е ясно че разговорът само се отложи. Ех, иска ми се да бъда откровена с детето си, да мога да говоря напълно свободно с него. Ужасно се старая, честно. Недомлъвките са тъпа работа. Ама има неща, дето още не могат да ми се отронят от устата.
А онези с "жълтите зъбки и нерви лабави", дето пеят за грубата действителност и истинските неща, ако точно в този момент ми бяха паднали на шамарите, така щяха да се сблъскат с действителността, че да ги шият в "Пирогов" половин ден.
И си спомням с носталгия за онези времена, когато синът ми беше малък и пак си пеехме в колата, но тогава любимата му беше "Две ръце се докосват на стъклото едва ..." на Стоян Михалев (да е жив и здрав пича). И това е действителност, нали?

9 коментара:

spartster каза...

:-) приеми го както искаш. имам позната, която прибирайки се преди години, заварва 10 годишния си син да гледа порно филмите на баща му. първоначално (това са нейни думи) исках да бия..., но... в последствие решавава да пуснат отново филма (междувременно малкия го спрял) и да го догледат двамата. лапали са се пишки, бъркали са в ануса и са се празнели къде ли не - порно филм! след филма имали няколкоминутен разговор, в който направили разбор на това защо онази лелка така е налетяла на онзи чичко и т.н. не знам какво му е останало в главата на това момче от тази случка, но в момента е на 17 години, хетеросексуален е, има отличен успех в немската гимназия, свободомислещ е и малко му завиждам за свободата и перспективата която има. не знам дали това е правилния начин, но в този случай е подействал. имам дъщеря, в момента казва само бичам тати и бонки, но наистина не знам как аз бих реагирал ако я хвана да гледа порно филм когато стане на 10. най-вероятно ще импровизирам като теб. :-) а най-важното е да са здрави. другото така или иначе ще го научат или от улицата или от нас...

Таня каза...

Аз нямам деца още, сигурно наистина е ужасно трудно в такъв момент.

А що се отнася до това, че тези песни са хитове и вървят по радиата - значи народът това иска да слуша и харесва.

Колкото - толкова.
Пък ти му мисли.
Аз ще мисля, когато дойде моят ред да отговарям на такива въпроси. Може би тогава пак ще прочета този пост :-)

z каза...

винаги съм се учудвал на изобретателността на родителите. или по-скоро на добрите родители :)
успех в предстоящите разговори разговори :)

Теди каза...

Дали са само песните по радиото и клиповете по телевизията.Точно срещу домът ни е кварталното основно училище.Виждам и чувам как невръстни хлапета,на възрастта на синът ти,употребяват изрази от които и асфалтът под краката им би се изчервил ако можеше.Имам шест годишна дъщеря,която в случай на употребен от баща й по-груб израз застава пред него и казва"тати,това не се казва пред деца.Сега да ми се извиниш."Само след няколко месеца дъщеря ми ще бъде първокласничка точно в това училище.И ми се иска тя да бъде достатъчно хладнокръвна(а може би повече аз)да не се трови от такива неща,да не се впечатлява от ужасния език който днес е толкова"на мода"и да не подражава..И да порасне едно уравновесено,възпитано и с ценности момиче.Стискам палци на всички ни в тази мисия.

Анонимен каза...

Вярно, че синът ти е малък още, но в тези песни има толкова истини, че чак е страшно. А формата е специфична и цинична, но тава е друга тема..


А този с жълтите зъбки е образът на ченгето..според мене.

Случайна каза...

spartster: Това което казваш е успокояващо донякъде. Мен все ме тровят с разни тъпотии за Едипови комплекси и какво ли не, че не трябва майката да е първия човек, който се свързва с разни сексуални мисли, представи или разговори.
Аз си мечтая за няколко неща. Да има такива филми, анимация вероятно, но защо не и истински, които да са сексуални, но не порно. Просто да показват секса в малко по-красива светлина. Понеже порното в много случаи е за преситени хора и има доста перверзии. Самият дух на филмите е такъв. Порното не е за учене на деца. Освен това си мечтая за хубави звучни и красиви думи за наричане на нещата в секса. Понеже тези дето са в обръщение са или със славата на вулгарни и неприлични, или някакви медицински и неупотребявани. Възхищавам се на китайците за разните там "нефритова порта", "облаците и дъжда". Нещо достатъчно красиво, но и напълно конкретно. За такива неща си мечтая. Не искам детето ми да се учи от улицата на любов и докосване и сексуално общуване. Очевидно няма и аз да съм тази, която ще го научи. Хм, добре че имам готини приятелки. Ама има време.

Анонимен каза...

На твое място бих го попитала как той си представя смисъла тази фраза, и ако си е създал няякаква неправилна представа, бих се опитала да му я коригирам. Ако наистина няма представа какво е "да лапаш пишки" бих му го обqснила възможно наи-тактично и бих му казала, че когато хората го правят за удоволствие, това е ОК, но че когато се прави за пари - т.е бизнес - тогава е лошо нещо

denia

Случайна каза...

То това е трудното, де. Да обясниш за лапането на пишки.

Анонимен каза...

Попитай го първо как той си го представя, за да няма обърквания. Не може да не си е създал някаква представа! Ако не иска да ти я кажe, тогава разясни му лапането на пишки по следния начин - възрастните хора понякога се целуват взаимно по половите органи и това е вид секс - само не казвай че и за секса още нищо не знае

denia