понеделник, 11 декември 2006 г.

Литературно четене

Синът ми проявява невероятен интерес към атласи, енциклопедии, книги за географията и метеорологията и нулев към художествената литература:-/ Иска ми се да променя съотношението и все му купувам книжки за това и онова, но не успявам да го заинтригувам. Нито Емил от Льонеберя помогна, нито Джералд Даръл, нито Пипи, нито приказки на народите...Аз не се отказвам и за именния ден му купих "Стас и Нели". Мислех си, че понеже се разказва за приключения в екзотични места на Африка, може пък и да се зачете в нея. Той по неговия си мил и учтив начин ми каза, че май му се стува, че тази книжка няма да му допадне много. И си я прибра. Аз реших да хитрувам и да му я чета лично вечер, преди да заспи. Което той прие, защото обича да съм покрай него и да правим нещо заедно. Прочетох му цели две глави. Днес сутринта пак имахме време заедно и аз пак реших да почетем, като все се надявах да му стане интересно и да продължи четенето сам. Четох, четох, но забелязх, че той си гледа навън и си играе с някакъв лист. Казвам "Ники, ти изобщо слушаш ли какво ти чета?" "Да, мамо, слушам" "А разбра ли за какво се разказва?" "Амии, аз разбрах че това е някъде в Северозападна и Централна Африка, където са Судан и Египет, и Сини и Бели Нил се сливат, като продължава реката Нил, ...но, за какво се разказва, така и не разбрах..."
Аз избухнах в смях, напрегръщах го и оставих "Стас и Нели". Това дете, най-много да стане бъдещият Марко Поло, но няма да е бъдещият Хемингуей:)
Впрочем, това със Северозападна и Централна Африка го написах по спомени и може да е грешно. Аз самата хабер си нямам от география:) И не обичам да проверявам в енциклопедии:) А столицата на Еквадор знаете ли коя е:)))

6 коментара:

Анонимен каза...

Знаем :))

Unknown каза...

Ахахах, само ти можеш да се опреш на сина ми по география:)

Анонимен каза...

може да почнеш с художествени филмчета, ако обича да гледа филми. колко е голям?

Unknown каза...

На 8 и половина. Ами това с филмчетата няма ли още повече да го отблъсне от книгите? Аз искам да чете, да се научи да се изразява, да пише правилно. Ех, каквото-такова.

Анонимен каза...

е, той чете, но само "реални" неща. филмчетата са ок, ако не прекалявате. все пак "измислиците" са начин да образоваш емоционалността си. да не би твоето дете да се страхува от емоциите си? като че точно това забелязвам у повечето деца, които открито заявяват интерес към "реалните" книги. изразява ли по-ескпресивно емоции или е повече спокоен и хладнокръвен?

Боян Пищиков - Архиватора каза...

:) благодаря ти за усмивката, която причини.

а по темата - споко, има време.
двадесет години са просто миг, но все пак достатъчно, за да се променят възгледи, интереси и душевност.
Може да открие литературата в по-зряла възраст, все пак ти е син.