четвъртък, 21 декември 2006 г.

Хората-слънца и хората-водовъртежи

Някои хора са магнетични. Привличат те неудържимо, искаш да прекарваш повече време с тях, да си говорите, да си пишете. Склонен си да зарежеш доста важни планове, заради възможността да прекараш час в тяхната компания. И тук не говоря за сексуално привличане. О, не. Просто магнетизъм.

Аз разделям магтнетичните хора на хора-слънца и хора-водовъртежи.
Хората-слънца са тези, които те стоплят и огряват. Отиваш при тях по собствена воля, така както се отива на слънчева полянка, привлечен от лъчите им. От тях винаги може да си тръгнеш и ако се върнеш пак то е просто защото си спомняш топлината им. Контактът с тях обикновено успокоява, оправя лошото настроение, зарежда с енергия и идеи. Не че не може да се пристрастиш към тях, но обикновено това е рядкост. Тези хора, без да разбират, пръскат около себе си сила и ведрост. Щастие е да имаш такива хора до себе си.
Хората-водовъртежи са обратното. Те имат в себе си нещо като тъмен водовъртеж, който всмуква и повлича близко стоящите. Тези хора ни привличат против волята ни, с тях е зле и въпреки всичко пак търсим компанията им. Това са често хора, които имат нужда от безкрайно спасяване, наркомани, или творци-гении. Хора, които съсипват живота ни, изпълват го с кошмари и депресии и все пак не можем да се откъснем от привличането им. Хора, с които се чувстваме зле, но без тях ни е още по-зле.

Понякога нещата са доста по-оплетени и едното прилича на другото и водовъртежите са маскирани като слънца, а слънцата имат проблеми с алкохола. Но за себе си аз имам безпогрешен критерий за различаването им. Със слънцата никога не огладнявам;)

9 коментара:

Анонимен каза...

Днес нарекох един познат "сладка отрова".Понякога се случва нещо,като малка магия ,и разни непознати ни казват точната дума в точния момент.Ако е човек,когото срещнеш лице в лице,сякаш е по-лесно да се освестиш.Но в нета направо са ме фиксирали ,като пеперуда с топлийка.За късмет/щото не ми ходи на годините/не ми се случва често.Не знам слъце или водовъртеж са тези хора за мен,но ако имаш рецепта за висок имунитет,кажи...

Анонимен каза...

колко вярно описано!

напълно съгласна с критерийте ти за категоризирането им ;)

..и напоследък, за мое огромно разочарование, все се спъвам в "маскираните слънца", които не пропускат всяка и излишна капчица алкохол :(

Анонимен каза...

Всичко е толкова субективно и въпреки това аз веднага се сещам за един човек, който много точно отговаря на твоето определение за "водовъртеж".

И може би отговора на въпроса е в самия въпрос - спасението е някое "слънце". а може би не...

Анонимен каза...

Хубави сравнения!

Анонимен каза...

хората тъмни водовъртежи може да привличат, ама ... наистина ли ти изглеждат маскирани като слънца? мисля, че не всички изглеждат като слънца. напротив. исглеждат си тъмни и някои хора точно тази тъмнота ги привлича.

кои са привличаните от водовъртежи хора? хората-спасители, както сама си се убедила. ти си от тях, нали?

не мисля, че без водовъртежите си по-зле. ако останеш сам за известно време, ще почувстваш блаженството на усамотението и ще усетиш лекотата на това да си далече от водовъртеж.

не мисля и че хората слънце са това, което може да те спаси от водовъртежите. единствено ти можеш да се спасиш :)

мисля, че изводът се налага от самосебе си :)

Анонимен каза...

можеш ли да си сложиш категория за последните коментари? иначе е много трудно да следя ... моят блог е в wordpress ...

Unknown каза...

Не разбирам какво имаш предвид за комнетарите. Ще ти е най-лесно да ги следиш просто през уеб-интерфейса.

Unknown каза...

Аааа, разбрах като ти разгледах блога. За съжаление Блогър на предлага такава възможност.

Боян Пищиков - Архиватора каза...

аз със сигурност съм водовъртеж.
някога, отдавна бях слънчице;
но вече съм тъмна вода.
затова си търся слънце. за баланс.

ти си случайно слънце.
случайно те открих, и сега идвам да се стопля при теб.
още от сега ми е жално, че рано или късно че стигна до Пост1 и... ще трябва да чакам на опашката за още само една малка дозичка... счънчев лъч...