вторник, 27 януари 2009 г.

Съдбата на една звездичка

Някога, много отдавна нямаше Интернет. Музиката се купуваше на пиратски касети с напечатан списък на песните, в най-добрия случай. Ходенето по сергиите за музика беше като ровене за злато в пясъка. Понякога се връщах, стиснала в ръка скъпоценно парченце. И слушах, слушах. Спомням си един такъв проблясък. Спомням си и името на изпълнителката - Лили Попова. Нежно, детско, малко неуверено гласче пееше народни песни, които напомняха на македонски. Отдавна съм загубила касетата, но мога да изпея любимите си песни от нея и досега. " Гурбетчия от гурбет се връща", "Мари Божо нямала си бога", "Де гиди юначе, църноок Невене" , "Айде вземи тамбурата".
Последната я видях в изпълнение на Константин на някакъв Пирин Фолк. И някак ми се прииска пак да си ги намеря тези песни и да разбера повече за някогашното дете Лили Попова. И ето какво ми каза Гугъл:

"Лияна отново на хоризонта - 3/2008

Предисторията

За пръв път сценичната треска връхлита върху Лияна, когато та е едва на 12 години преди концерт в зала 1 на НДК. Малко по-късно се появява и първият й албум, който се състои от шест авторски парчета, три от които са били композирани от баща й, и шест преработки на народни песни. Тогава се подвизавала като Лили Попова и нейни клипове са се въртели по двете национални телевизии. Пяла е в дует дори и с баща си, който е композитор и чиито песни между впрочем почти всяка година печелят първо място на фестивала „Пирин фолк“."

Лияна, за който не знае, е една поп-фолк звезда. Не ме кефи.

Лили Попова си беше звездичка...но, такава и била съдбата.

1 коментар:

Anatoliy каза...

Zdravei,
az sasto sam chuval 1 pat lili popova no zagubih diska.

tarsih li tarsih no ne moga da nameria nisto v internet...

znaesh li ot kade moje da se nameri tozi album s bashta i ?

mersi
ivanov.anatoliy@gmail.com